> > Bouwwerk: Nederlands Danstheater

Nederlands Danstheater

Locatie:

Schedeldoekshaven 60, Spuikwartier, Den Haag

Coördinaten:

52°04'37'' N, 4°19'07'' O

Architect(en):

Rem (Remment) Lucas Koolhaas

Architectenbureau('s):

Office for Metropolitan Architecture

Start ontwerp - Oplevering:

1984 - 1987

Opdrachtgever:

Nederlands Dans Theater

Constructeur:

Polónyi und Finck, Aronsohn

Hoofdaannemer:

Wilma, HBG

Inhoud:

54.000 m³

Bouwkosten:

7 miljoen euro

Literatuur:

Architectuur in Nederland - Jaarboek 1987-1988, A+U 88:10, Architecture d'Aujourdhui 1988-257; Concertzaal en balletzaal in Den Haag, NRC Handelsblad, 15-06-1984

Status:

afgebroken

Binnen het masterplan Spuikwartier van Carel Weeber is het Nederlands Danstheater gerealiseerd. Het grenst aan de door Van Mourik Vermeulen ontworpen Dr. Anton Philipszaal. De gebouwen hebben een gezamenlijke hoofdentree. Het complex voor het Nederlands Danstheater is het eerste grote project van Rem Koolhaas dat uitgevoerd werd. Het is het eerste theater ter wereld dat specifiek voor dans werd ontworpen.

Het project is opgebouwd uit drie evenwijdige stroken: een zaal met 1000 zitplaatsen, studio's en kantoren en twee balletstudio's.

Bijzonder elementen van het ontwerp zijn het golvende dak, het restaurant in de goudkleurige afgeknotte kegel en de ovale skybar in de foyer. De skybar ligt asymmetrisch op een ronde stalen balk. Het wordt in evenwicht gehouden door twee trek- en drukstangen.

De abstracte schildering met drie dansende figuren op de toneeltoren is een ontwerp van Madelon Vriesendorp. Dit kunstwerk is in 2008 vervangen door een nieuwe schildering van haar.

Het gebouw, dat op een parkeergarage met een stramienmaat van 7,5 meter staat, heeft een stalen draagconstructie. Het golvende dak is gemaakt met geprofileerde staalplaten.

Architect Koolhaas en zakelijk directeur Carel Birnie van het Nederlands Danstheater kregen in 1990 de lustrumprijs van het Nederlands Verbond Ondernemingen Bouwnijverheid.

Het gebouw is in 2016 gedeeltelijk afgebroken. Later wordt ook de rest gesloopt. Er voor in de plaats komt het Onderwijs Cultuur Centrum voor het Residentieorkest, Conservatorium en het Nederlands Danstheater. Het ontwerp is van NOAHH en NL Architects.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook