Locatie:
Westzeedijk 341, Museumpark, Rotterdam
Coördinaten:
51°54'39'' N, 4°28'23'' O
Architect(en):
Fuminori Hoshino, Rem (Remment) Lucas Koolhaas
Architectenbureau('s):
Office for Metropolitan Architecture
Start ontwerp - Oplevering:
1987 - 1992
Opdrachtgever:
Gemeente Rotterdam
Constructeur:
Ove Arup, Gemeente Rotterdam
Hoofdaannemer:
Dura Bouw
Brutovloeroppervlak:
7.000 m²
Bouwkosten:
14,5 miljoen euro
Literatuur:
Archis, 1993-1; Architectuur in Nederland, Jaarboek 1992-1993; De Architect, 1993-1; De Volkskrant, 22-8-1997; Respectabel Populisme Kunsthal Rotterdam, Waanders, 2003; Trouw, 31-10-1992; Het Parookl, 21-5-1992
De rechthoekige 60 bij 60 meter metende KunstHal is gebouwd tegen de Westzeedijk. Boven het gebouw steekt een toren met billboard uit. Door het gebouw lopen twee openbare routes. Er is een wandelroute die door middel van een hellingbaan het museumpark en de Westzeedijk verbindt. Aan deze route ligt de toegang van het museumcomplex. De andere route is een weg die evenwijdig onder aan de Westzeedijk onder het gebouw door gaat.
Naast de drie museumruimten zijn er een auditorium en een café in het gebouw ondergebracht. Op het dak staat een naar verhouding kleine sculptuur van Henk Visch. De gevels zijn opgebouwd uit vlakken golfplaat, reglit, travertin en glas.
Er is gekozen voor een hybride constructie. Voor de constructie is er zowel van staal als gewapend beton gebruik gemaakt. Opvallend element zijn de scheefstaande betonnen kolommen in het auditorium en het café.
Aan het plafond van het onder het auditorium gelegen restaurant hangt een neon lichtsculptuur van kunstenaar Günter Förg. Op het dak aan de Westzeedijk staat een bronzen kameel met begeleider van kunstenaar Henk Visch. Rem Koolhaas was fel tegen plaatsing van het kunstwerk op deze plaats. Het beeld was oorspronkelijk bestemd voor een betonnen vlakte in het Museumpark.
Door de Union Internationale des Architectes is De Kunsthal gekozen tot een van de duizend belangrijkste gebouwen van de vorige eeuw.
De gerealiseerde KunstHal is het tweede ontwerp dat OMA voor dit gebouw maakte. Het eerste ontwerp was een vierkante doos die gesteund werd door vierendeelliggers. In het midden stond een toren. De publieksruimte in deze toren kon veranderen van vorm en functie door een bewegende vloer. De opdrachtgever vond dit ontwerp te veel aanwezig, het zou te veel afleiden van de exposities. Tijdens een lezing van Rem Koolhaas ter gelegenheid van de presentatie van tijdschrift Oase over de beginjaren van OMA zei Rem Koolhaas dat directeur Wim van Krimpen het eerste ontwerp "haatte" en dat Koolhaas daarom een volledig nieuw ontwerp maakte.
De KunstHal werd in 2013 - 2014 naar ontwerp van OMA aangepast. De aula kreeg hierbij een eigen entree, zodat auditorium en museum afzonderlijk zijn te gebruiken.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook