> > Bouwwerk: De Rotterdam

De Rotterdam

Locatie:

Wilhelminakade, Kop van Zuid, Rotterdam

Coördinaten:

51°54'24.62"N, 4°29'17.33"O

Architect(en):

Kees van Casteren, Reinier de Graaf, Rem (Remment) Lucas Koolhaas, Ellen van Loon

Architectenbureau('s):

Office for Metropolitan Architecture

Start ontwerp - Oplevering:

1997 - 2013

Opdrachtgever:

MAB, OVG

Constructeur:

Corsmit

Hoofdaannemer:

Züblin; BAM Utiliteitsbouw

Brutovloeroppervlak:

162.000 m²

Bouwkosten:

231 miljoen euro

Literatuur:

De Volkskrant, 22-11-2013; NRC, 22-11-2013; Building the Rotterdam, Lecturis, 2013; Architectuur in Nederland - Jaarboek 2013-14

De Rotterdam, een van de grootste gebouwen van Nederland, is opgebouwd uit 3 torens met 44 verdiepingen en 150 meter hoogte. De torens verspringen ter hoogte van de 22ste verdieping. Dit concept met torens vlak naast elkaar is afgeleid van een eerder ontwerp van OMA uit 1979 voor een kantoor- en woongebouw aan de Boompjes in Rotterdam.

Het gebouw is door OMA opgevat als een verticale stad, het bevat een gemixt programma met kantoren (60.000 m²), 240 appartementen, een hotel van keten nHOW met 285 kamers, een restaurant en congrescentrum, een fitnesscentrum en een parkeergarage met 650 plaatsen. De woningen bevinden zich in de westelijke toren, de kantoren in de middelste en de bovenste helft van de oostelijke toren. Het onderste deel van de oosttoren wordt gebruikt door het hotel.

De eerste zes verdiepingen van het gebouw zijn bestemd voor parkeren en andere gemeenschappelijke voorzieningen. Een verkeersruimte met trappen en liften tussen de torens overbrugt het hoogteverschil naar de publieke functies boven deze garage. Deze verkeersruimte heeft een glazen dak, waardoor passanten zicht hebben op de torens. De hellingbaan naar de parkeergarage schiet, net als in de nabijgelegen Maastoren, door de hal op de begane grond. Er bevinden zich ook twee parkeerlagen onder de grond. Op de onderste verdieping zijn de stalen vijzels zichtbaar waarmee tijdens de bouw de zettingsverschillen werden opgevangen.

Het gebouw is genoemd naar een van de schepen van de Holland Amerika Lijn die enkele decennia geleden vertrokken van de Wilhelminapier.

De gevels zijn voor het grootste opgebouwd uit prefab verdiepingshoge elementen met een breedte van 1,8 meter. Een uitzondering is de westgevel met de balkons van de woningen.

Een groot deel van de kantoorruimte wordt gebruikt door de Gemeente Rotterdam. GROUP A en Jurgen Bey (Studio Makkink & Bey) zijn verantwoordelijk voor het interieur van deze kantoren. De bouw van de De Rotterdam en de huur van de kantoorruimte door de gemeente is omstreden, omdat dit tot een nog grotere leegstand van kantoren in Rotterdam leidt.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook