Locatie:
Willemsplein/Wilhelminaplein, Centrum, Rotterdam
Coördinaten:
51°54'32'' N, 4°29'14'' O
Architect(en):
Architectenbureau('s):
Start ontwerp - Oplevering:
1989 - 1996
Opdrachtgever:
Gemeentewerken Rotterdam (OBR)
Constructeur:
Gemeentewerken Rotterdam
Hoofdaannemer:
Heerema, Grootint, Compagnie d' Entreprises CFE, Maatschappij voor Bouw- en Grondwerken, Ravestein-Noell
Bouwkosten:
62,6 miljoen euro
Literatuur:
Architectuur in Nederland, Jaarboek 1996-1997, De Architect - 1991-12, De Architect - 1997-10 (Dossier Bruggen), De Volkskrant - 31-1-1991, Erasmusbridge - Princeton Architectural Press - 2004
De Erasmusbrug is naast de Willemsbrug de tweede brug over de Maas in het centrum van Rotterdam. De brug verbindt de nieuwe wijk de Kop van Zuid met het centrum aan de noordzijde van de rivier. Deze brug betekende de doorbraak van architect Van Berkel en is uitgegroeid tot symbool van de stad Rotterdam.
De gemeente verkoos het duurdere asymmetrische ontwerp van Ben van Berkel boven het ontwerp met 4 pylonen van Maarten Struijs van Gemeentewerken en de boogbrug van Carel Weeber. Oorspronkelijk was de pyloon gedacht in beton, dit werd uiteindelijk staal. Met de keuze voor staal kon de pyloon slanker worden uitgevoerd en de bouwtijd korter worden.
De 808 meter lange tuibrug heeft een 139 meter hoge geknikte asymmetrische stalen pylon. Door deze vorm kreeg de brug bijnamen als Zwaan en Harp. Architect Van Berkel zegt echter geïnspireerd te zijn door de geknikte havenhijskranen in de stad. Het 284 meter lange brugdek hangt aan 32 tuien. 8 tuien zorgen aan de zuidzijde voor evenwicht. De doorvaarhoogte van het vaste deel is 12,5 meter. Tussen de Kop van Zuid en de pyloon is er een 89 meter lange basculebrug voor schepen die niet onder de hangbrug door kunnen. Op het 30,8 meter brede brugdek is ruimte voor een vierbaans autoweg, een trambaan en fiets- en looppaden. De hoogte van dit dek is 2,3 meter.
De inrichting van de noordoever met een parkeergarage, een kantoor voor Spido, een restaurant en de Maashal onder en naast de brug is ook ontworpen door UN Studio.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook