> > Overkapping snelweg bij Kralingen door MVRDV

Overkapping snelweg bij Kralingen door MVRDV

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-01-2011 - Een team bestaande uit Blauwhoed, Dura Vermeer, Syntrus, Achmea Vastgoed, Eneco, MVRDV en Arup is een haalbaarheidsonderzoek gestart naar de bouw van Kralingse Berg over de A20 bij Rotterdam. De Kralingse Berg verbindt twee stadsdelen met elkaar en biedt ruimte voor wonen en werken.

Vier impressies van de Kralingse Berg door MVRDV. Het architectenbureau werkt sinds 2009 aan dit project.

Met de bouw van Kralingse Berg worden de wijken Hillegersberg en Kralingen met elkaar verbonden. Op de locatie van 67 hectare ontstaat zo ruimte voor 4.500 woningen, voorzieningen, sportfaciliteiten en groen. De snelweg A20 en spoorlijn zullen over een lengte van 1,7 kilometer worden overkapt. Bij de tunnelingangen komen kantoren.

De overkapping komt tussen het knooppunt Terbrechtse plein en de kruising van de snelweg met de Rotte. Eerst zal de bestaande infrastructuur worden verdubbeld. De plannen omvatten ook de bouw van een ondergronds station.

De private partijen hebben het initiatief tot Kralingse Berg genomen. Zij financieren het project zonder steun van de overheid.

De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus is enthousiast over het private initiatief. Het past binnen het beleid van de gemeente om zelf geen nieuwe bouwprojecten te financieren. Hij steunt de verder verdichting van de stad.

Volgens MVRDV biedt de Kralingse Berg de kans om "een woestijn van 67 hectare stedelijke infrastructuur te veranderen in een rustige stedelijke woonwijk."

De Kralingse Plas past in de trend om infrastructuur in dicht bebouwde gebieden te verbergen in tunnels. Voorbeelden zijn de A2 bij Leidsche Rijn, de A2 bij Maastricht en de Zuid-as in Amsterdam.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook