> > Tijdelijke passagiersbrug op Kop van Zuid Rotterdam

Tijdelijke passagiersbrug op Kop van Zuid Rotterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-11-2010 - In verband met de bouw van "De Rotterdam" van OMA verschuift de aannmeerplaats voor cruiseschepen. Om dit mogelijk te maken wordt een door TomDavid Architecten ontworpen, tijdelijke, passagiersbrug naar de Cruiseterminal gerealiseerd.

De tijdelijke passagiersbrug (beeld: TomDavid Architecten).

Vanwege de bouwplaats op de Wilhelminakade schuift de aanmeerplaats 120 meter op en komt daardoor op 60 meter van de passagiersterminal te liggen. In opdracht van Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) ontwierp TomDavid Architecten de 60 meter lange constructie, die qua uitstraling en kwaliteit past bij de stedelijke architectuur op de Kop van Zuid.

TomDavid Architecten koos voor een esthetiek die past bij het rauwe karakter van de Rotterdamse haven. De architecten: “De basis van de brug bestaat uit een beproefde staalconstructie, met poten die refereren aan havenkranen, en een buisvormige schil van transparant zeildoek. Overdag is de brug een opvallende verschijning, mede door een bijzondere print op de het doorschijnende zeildoek. ‘s Avonds krijgt het bouwwerk een heel ander uiterlijk doordat de ringvormige led-verlichting langzaam heen en weer beweegt. Passagiers die Rotterdam binnenkomen, krijgen zo een mooie eerste indruk van de stad.

De brug wordt in de Rotterdamse havens opgebouwd door Birkhoff Staalbouw en begin januari in zijn geheel op een transportbok naar de Wilhelminapier gevaren en op de kade gehesen. Daar monteren bouwvakkers hem binnen enkele uren af. De plaatsing van de brug, die per bok over het water naar de Wilhelminakade wordt vervoerd, staat gepland voor begin januari. De brug wordt voor vijf jaar in gebruik genomen, tot De Rotterdam af is.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook