> > Paviljoen Rotterdam op World Expo

Paviljoen Rotterdam op World Expo

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-04-2010 - Vanaf 1 mei kan gaat het paviljoen ‘Rotterdam Water City’ op de World EXPO in Shanghai open. In dit paviljoen is te zien hoe een deltastad als Rotterdam waterveilig is en blijft ondanks een veranderend klimaat. Zaterdag 1 mei bezoekt Minister-president Balkenende het paviljoen, op 18 mei volgt in bijzijn van burgemeester Aboutaleb de officiële opening door Prins Willem Alexander en Prinses Maxima.

Shanghai organiseert van 1 mei tot en met 31 oktober 2010 de wereldtentoonstelling “Better City, Better Life”. Rotterdam heeft, samen met 50 andere steden in de wereld, een paviljoen op de Urban Best Practices Area. Wethouder Bolsius (Haven, Financiën, Buitenruimte en Organisatie) is vanaf het begin betrokken bij de realisatie van het paviljoen: “Ik ben erg trots dat we als Rotterdam op de World Expo aanwezig zijn. Op deze manier kunnen we de wereld laten zien dat we als Rotterdam de klimaatopgave daadkrachtig oppakken en tal van innovatieve oplossingen toepassen. Zo kunnen we de positie van Rotterdam als klimaatstad versterken en de aandacht trekken van investeerders op het gebied van water- en deltatechnologie”.

Klimaatadaptatie is een onderwerp dat nationaal en internationaal steeds meer aandacht krijgt. Landen en steden realiseren zich in toenemende mate dat zij zich moeten voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. Nederland is in de wereld van oudsher toonaangevend als het gaat om waterveiligheid. Door het programma Rotterdam Climate Proof (onderdeel van Rotterdam Climate Initiative) is Rotterdam een inspirerend voorbeeld voor andere deltasteden. Daarnaast maakt het Rotterdam aantrekkelijk voor bedrijven, kennisinstituten en toeristen. In het Rotterdamse paviljoen worden 1.5 miljoen bezoekers verwacht.

De Rotterdamse expositie is opgebouwd in een geheel gerenoveerde, voormalige fabriekshal en meet 400 m². Het ontwerp is gemaakt door de Willem de Kooning Academie. Centraal in het ontwerp staan water, klimaat, waterbescherming en innovatie. Er is een dijk, een waterplein, groene daken en een kunstmatige wolk die het grillige Nederlandse klimaat nabootst. De vloer van het paviljoen bestaat deels uit een waterplein dat via de kunstmatige wolk voortdurend onder water wordt gezet. Hoe hard het ook ‘regent’ in het paviljoen, de bezoekers houden de voeten droog!

Het Rotterdam Climate Initiative (RCI) richt zich op 50% CO2-reductie en 100% klimaatbestendigheid in 2025. Het RCI is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs, de koepelorganisatie van de Rotterdamse industrie. Als daadkrachtige en innovatieve klimaatstad neemt Rotterdam haar verantwoordelijkheid voor de toekomst. Door zowel de oorzaken als de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken, werkt Rotterdam voortvarend aan het totale klimaatdossier en is door deze unieke aanpak een inspirerend voorbeeld voor anderen. De ambities en resultaten op het gebied van klimaat, energie en water dragen bij aan een duurzame, aantrekkelijke en economisch sterke stad.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook