> > Het Kasteel wint Zuiderkerkprijs 2008

Het Kasteel wint Zuiderkerkprijs 2008

14-12-2008 - De winnaars van de Zuiderkerkprijs voor het beste woningbouwproject van 2008 in Amsterdam zijn opdrachtgever Synchroon/Heddes Vastgoed en HVDN architecten. Zij ontvingen de prijs voor hun project Het Kasteel.

Tijdens de Platformbijeenkomst, georganiseerd door het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, op donderdag 11 december, reikte wethouder Van Poelgeest de prijs uit. Vijfenzeventig nieuwbouwprojecten dongen mee naar de prijs. De wethouder maakte ook bekend dat er in 2008, tot nu toe, 4400 woningen in aanbouw zijn genomen.

Het Kasteel is, met 108 woningen, een van de eerste opgeleverde nieuwbouwprojecten op het Science Park in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. De jury is van mening dat het een gewaagd, doordacht en uitgesproken project is met een hoog afwerkingsniveau. "Het is met grote zorg en doortastendheid gemaakt tot een evenwichtig geheel, van de algehele opzet tot en met de details en de techniek."

Elf projecten die door het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam waren voorgeselecteerd zijn door de jury bezocht. Lex Pouw, oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van Ymere, is dit jaar juryvoorzitter. Verder bestaat de jury uit Marlies Rohmer en Floris Hund van Architectenbureau Marlies Rohmer, winnaar van de Zuiderkerkprijs 2007, en architectuurjournalist Fred Feddes. De jury vindt dat Amsterdam met de elf voorgeselecteerde projecten goed voor de dag kan komen. "Ook de kwaliteit van de overige bouwproductie is van hoog peil", aldus het juryrapport.

Het Kasteel ligt op het Science Park, tussen het Flevopark, de Indische Buurt en de spoorlijn Amsterdam-Almere. Science Park is in ontwikkeling als belangrijke vestigingsplaats voor internationaal gerenommeerde kennisinstituten. Door het nabij gelegen spoorwegemplacement is bij Het Kasteel een bijzondere geluidsoplossing toegepast die bepalend is voor het uiterlijk van het gebouw. De enigszins terugliggende woongevel is omhuld met een glazen gevel die los om het woongebouw heen staat. Doordat de glazen panelen ten opzichte van elkaar zijn gekanteld, krijgt Het Kasteel de uitstraling van een immens kristal: een waardige entree voor de westzijde van Science Park Amsterdam.

Het gebouw is omringd door water. Het bestaat uit een vier tot vijf lagen hoge onderbouw en een 45 meter hoge toren. Voetgangers en fietsers bereiken de binnenplaats van Het Kasteel via een brug. De woningen variƫren in grootte. De woningen op de begane grond hebben waterkamers, de hoger gelegen appartementen hebben een balkon of een terras.

De Zuiderkerkprijs is een kunstwerk dat elk jaar door een andere kunstenaar wordt ontworpen. De Zuiderkerkprijs 2008 is gemaakt door ontwerpbureau Freedom of Creation.

Alle woningen, kantoren en andere voorzieningen die tussen 1 augustus 2007 en 1 augustus 2008 zijn opgeleverd zijn gedocumenteerd in het Projectenboek, dat ook op de Platformbijeenkomst is gepresenteerd. Naast de juryrapporten van de Zuiderkerkprijs en de Geurt Brinkgreve Bokaal, bevat het boek een analyse van de zogenaamde kwaliteitsregistratie, waarin thema's als duurzaamheid, aanpasbaarheid, woningtype en de verdeling van de productie over de stadsdelen aan de orde komen.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook