> > Tentoonstelling afstudeerwerk Academie Amsterdam

Tentoonstelling afstudeerwerk Academie Amsterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

22-10-2013 - Op vrijdag 1 november opent auteur Tracy Metz de jaarlijkse Graduation Show van de Academie van Bouwkunst te Amsterdam. Er zijn 26 afstudeerprojecten te zien van de masteropleidingen Architectuur, Stedenbouw en Landschapsarchitectuur.

Vier projecten worden door een jury genomineerd voor deelname aan Archiprix 2014, de prestigieuze prijs voor het beste afstudeerproject van de Nederlandse ontwerpopleidingen. Daarnaast wordt ook een publieksprijs uitgereikt. Jurgen Bey, directeur van het Sandberg Instituut, is als visiting critic aan de jury toegevoegd.

Opvallend veel afstudeerprojecten zijn gericht op het verbeteren van de woon- en leefomgeving van Amsterdam. Zo laat Steven Broekhof Amsterdamse gezinnen weer gerieflijk wonen aan het Damrak en schept Pauline Wieringa een stadspark in het IJ. Landschapsarchitecte Philomene van der Vliet creëerde een 'metropolitaan netwerkpark' tussen Amsterdam en de kust, waarmee de stad flinkt stijgt op de Global Livability Ranking-lijstjes. Bas Schuit maakt van de leegstaande Chassékerk in het drukke Amsterdam-West opnieuw een tempel van rust en ruimte die als ontmoetingsplaats dient voor buurtbewoners en stadsnomaden. Patrick Ruijzenaars geeft Amsterdam een nieuw bos, het Waterlands Woud, op een klein halfuur fietsen van de binnenstad.

Arjen Aarnoudse maakt van het schiereiland Rozenburg in de Maas bij Rotterdam, waar jarenlang slib en afval is gestort, een aantrekkelijk wandel- en recreatiegebied. Sebastiaan van Berkel verandert de zielloze omgeving van een nieuwe rondweg bij Veghel in een aantrekkelijke omgeving voor een nieuwe groep gebruikers: de recreanten.

Een aantal projecten is gesitueerd in het land van herkomst van de studenten. Andrew Page voorziet in de lang gekoesterde wens om een nieuwe nationale schouwburg te bouwen in Willemstad, Curaçao. Immanuel Sirron-Kakpor presenteert een nieuw stedenbouwkundig plan voor de bewoners van de Danyigba, een stad in Ghana die wankelt onder de druk van de grote toestroom van mensen die door aanleg van een stuwdam hierheen moesten verhuizen. Gara Beukman richt zich op de huisvestingsproblematiek van ouderen en bejaarden in Athene.

De Academie van Bouwkunst mag ieder jaar 4 afstudeerprojecten nomineren voor deelname aan Archiprix, een prestigieuze prijs die wordt toegekend aan het beste afstudeerwerk van de Nederlandse ontwerpopleidingen. Bij de afsluiting van de Graduation Show op 3 november 2013 (17.00 uur) worden door juryvoorzitter Aart Oxenaar de nominaties bekendgemaakt voor Archiprix 2014.

De Academie van Bouwkunst bereidt studenten voor op de beoefening van ruimtelijk ontwerpen op het snijvlak van beeldende kunst, bouw- en civiele techniek en ruimtelijke wetenschappen. De Academie is een faculteit van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Deze verbinding met het kunstvakonderwijs onderstreept het bijzondere belang dat de Academie hecht aan het artistieke aspect in de beroepsuitoefening.

De Graduation Show wordt geopend op vrijdag 1 november, 17.00 uur. Verder geopend voor publiek op zaterdag en zondag van 12.00-20.00 uur. Toegang gratis. Waterlooplein 213 in Amsterdam.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook