> > Scholenbouwprijs 2007

Scholenbouwprijs 2007

26-01-2007 - Op donderdag 25 januari 2007, tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT), heeft onderwijsstaatssecretaris Bruno Bruins de prijzen van de Scholenbouwprijs 2006 uitgereikt. De eerste prijs voor het voortgezet onderwijs ging naar het Metzo College in Doetinchem.

De eerste prijs in het primair onderwijs naar PC Prinsenhaghe in Den Haag. Daarnaast zijn er perspectiefprijzen voor OBS de Globe/Johannnesschool in Amsterdam en OBS het Zand/ Arcade in Utrecht.

Er waren acht genomineerde projecten waaruit de jury een keuze kon maken. Dat was het resultaat van 230 aanmeldingen. De scholenbouwprijs is een opdrachtgeversprijs die tweejaarlijks en in 2006 al voor de achtste keer door het Ministerie van OCW wordt georganiseerd. Doelstelling is door het professionaliseren van opdrachtgeverschap de bouw van onderwijskundig goede en functionele scholen te bevorderen. Daarbij is er een duidelijke trend waarneembaar naar brede scholen, zowel in het primair als voortgezet onderwijs. Dit zijn combinaties van onderwijs- met andere functies, zoals sport, cultuur, welzijn en overige jongerenfuncties.

Binnen het voortgezet onderwijs had de jury geen moeite om de eerste prijs te bepalen. Naar het oordeel van de jury springt het Metzo College uit Doetinchem van architect Erick van Egeraat er echt uit. De opdrachtgever heeft jarenlang in bestaande en functioneel verouderde gebouwen toegewerkt naar een vernieuwende onderwijskundige visie voor het vmbo-onderwijs. Dat is vertaald naar een gedurfde en uitdagende architectuur op een prominente plek in Doetinchem. Het concept is zo in het gebouw vertaald, dat verdere onderwijskundige ontwikkelingen er naadloos in mee kunnen groeien. De concurrenten binnen het voortgezet onderwijs waren Lyceum Ypenburg in Den Haag (DP6 Architectuurstudio), het Leidsche Rijn College in Utrecht (Wiel Arets) en Hervormd Lyceum West in Amsterdam (Tangram).

Bij het primair onderwijs werd PC Prinsenhaghe in Den Haag van architect Jeroen Geurst aangewezen als winnaar. Een traditioneel, ingetogen schoolgebouw met wel een centrale positie in de een sociaal zwakkere omgeving, waarin al veel voorzieningen aanwezig zijn. Opvallend vindt de jury de heldere visie van de opdrachtgever die in een transparant en ruimtelijk functioneel gebouw is vertaald. Het gebouw biedt voldoende mogelijkheden om het onderwijskundige concept de ruimte te bieden.

De twee perspectiefprijzen gaan naar de multifunctionele combinatie OBS de Globe / Johannnesschool in Amsterdam (Atelier Zeinstra van der Pol) en OBS het Zand / Arcade in Utrecht (Venhoeven CS). Beiden op hun eigen manier prominente brede scholen die kunnen meegroeien met de ontwikkeling in hun omgeving. Het brede school concept is hier goed uitgewerkt met verdere mogelijkheden voor samenhang en samenwerking. OBS de Globe / Johannesschool valt enorm op door zijn prominente aanwezigheid en gifgroene kleur. OBS het Zand ziet eruit als een futuristisch ruimteschip. Beiden zijn voorbeelden van een nieuwe en expliciete vormentaal binnen de scholenbouw.

De eerste prijzen bestaan uit geldbedragen van elk 13.500 euro. De perspectiefprijzen bedragen elk 3.500 euro. Alle genomineerde projecten staan uitvoerig verbeeld en gedocumenteerd in het Scholenbouwprijsboek 2006. Initiatiefnemer is van de scholenbouwprijs 2006 is in opdracht van het Ministerie van OCW.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook