> > Bouwwerk: Algemene Rekenkamer

Algemene Rekenkamer

Locatie:

Kazernestraat, Kleine Kazernestraat, Centrum, Den Haag

Coördinaten:

52°04'56'' N, 4°18'36'' O

Architect(en):

Aldo Ernest van Eyck, Hannie van Eyck

Start ontwerp - Oplevering:

1992 - 1997

Opdrachtgever:

Rijksgebouwendienst

Constructeur:

D3BN

Hoofdaannemer:

Van Hoorn

Brutovloeroppervlak:

8.090 m²

Bouwkosten:

12,7 miljoen euro

Literatuur:

De Volkskrant - 4-10-1994, De Volkskrant - 2-9-1997, Archis - 1997-11, De Architect - 1997-12, Met kleur gebouwd, 010, 1999

Op het achterterrein van het monumentale gebouw van de Rekenkamer aan de Lange Voorhout is deze nieuwbouw gerealiseerd. Hiervoor zijn enkele aanbouwen afgebroken. Bij onderzoek voor de bouw kwam een 15e eeuwse kloostermuur te voorschijn, deze is opgenomen in het plan.

De Algemene Rekenkamer kreeg een nieuwe entree in de nieuwbouw, die bereikbaar is door een poort aan het Lange Voorhout. Het ontwerp is gebaseerd op het torentje van het oude monumentale gebouw. De nieuwbouw is 2 tot 4 verdiepingen hoog en heeft 4 dakterrassen. De bibliotheek en het archief is het middelpunt van het gebouw. Daaromheen zijn drie kernen gesitueerd van twee tot vijf lagen, elk met een trappenhuis als centraal punt.

Voor de gevel zijn 76.000 tegels gebruikt. Het ontwerp voor het tegelpatroon is gemaakt door schilder Jaap Hillenius. Hij ontwierp een patroon van cirkels met 16 kleuren keramische tegels. De

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook