> > Bouwwerk: Diagoonwoningen

Diagoonwoningen

Locatie:

Gebbenlaan 32-39, Buitenhof, Delft

Coördinaten:

51°59'19.3"(N), 4°20'31.3"(O)

Architect(en):

Herman Hertzberger

Architectenbureau('s):

Architectuurstudio HH

Start ontwerp - Oplevering:

1967 - 1971

Opdrachtgever:

Stichting Experimentele Woningbouw

Hoofdaannemer:

Van den Berg & Van der Klis

Literatuur:

ArchitectuurNL - 2015-8; Articulations, Prestel, 2002

Bezoekersinfo:

www.diagoonwoningdelft.nl

Na een niet uitgevoerd plan van Hertzberger voor de plaats Vaassen met 324 woningen (1967) werd dit veel kleinere plan wel gerealiseerd. Het omvat 8 woningen, waarvan er 3 gespiegeld zijn ten opzichte van de andere 5 woningen. Tussen de 2 blokken woningen was een doorgang met een algemene ruimte voor alle bewoners. Deze werd al een jaar na oplevering afgesloten. Ook de tuinen en balkons zonder afscheidingen werden al spoedig voorzien van heggen en schuttingen.

In de woningen zijn drager (hoofddraagconstructie) en inbouwpakket van elkaar gescheiden conform de ideeën van John Habraken. De woningen zijn een raamwerk dat door de bewoners naar behoefte kan worden ingevuld. Zo kan de woning ingericht worden als een open ruimte of worden voorzien van meerdere binnenwanden. Bij de oplevering waren er verschillende opties waar bewoners uit konden kiezen, bijvoorbeeld een extra binnenruimte in plaats van een balkon, of een verblijfsruimte op de plaats van de carport / garage.

De woningen hebben twee vaste kernen, voor het trappenhuis en de natte ruimten. Centraal ligt een vide met daglichttoetreding van boven met daaromheen in splitlevel de verschillende ruimten van de woning. Gebruikte materialen zijn B2 betonsteen, vloeren en balken van gewapend beton en houten kozijnen.

Een plan voor 4 door Hertzberger ontworpen kleinere Monogoonwoningen uit 1973 direct naast de Diagoonwoningen is nooit gerealiseerd door steeds gestegen bouwkosten.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook