> > Bouwwerk: De Gouden Leeuw en Groenhoven

De Gouden Leeuw en Groenhoven

Locatie:

Professor Joop van Stigtpark, Bijlmer, Amsterdam

Coördinaten:

52°19'31.35''N,4°58'31.59''O

Architect(en):

Joop van Stigt

Start ontwerp - Oplevering:

1970 - 1975

Opdrachtgever:

Het Oosten, Patrimonium, Woningvereniging dr. Schaepman, Coöperatieve Onderwijzers Bouwvereniging

Bouwkosten:

18 miljoen euro

Literatuur:

Het Parool, 17-8-2021; Eerste paal vor 729 portiek-etagewoningen, NRC, 4-2-1972

Monument:

Gemeentelijk monument

Aan de noordoostkant van de uitbreidingswijk Amsterdam Zuidoost / De Bijlmer zijn De Gouden Leeuw en Groenhoven gerealiseerd. Net als bij de eerder gebouwde honingraadflats is parkeren in een afzonderlijk bouwvolume ondergebracht die direct is verbonden met de flats. De parkeergarages waren bereikbaar vanaf de verhoogde Bijlmerdreef. Deze verkeersweg is bij vernieuwing van de Bijlmer afgebroken en vervangen door een weg op maaiveldniveau. Loopbruggen verbinden de parkeergarages met ten noorden van een langszaamverkeersroute gelegen flats.

Om de problemen van de eerder gerealiseerde galerijflats te voorkomen, waar buren elkaar niet ontmoeten, koos Van Stigt voor een andere ontsluitingsprincipe. De woontorens van 6 tot 11 verdiepingen zijn bereikbaar via een centraal gelegen trappenhuis. De verdiepingen hebben een "molenwiekconfiguratie" met in het midden het trappenhuis en daaromheen 4 of 5 woningen. Driehoekige balkons hebben een plaats in de binnenhoeken van de gevel.

De torens zijn gegroepeerd in 2 of 4 stuks. De naast elkaar gelegen torens verschillen telkens 1 verdieping in hoogte. Om voor een vluchtweg te zorgen bij de gekozen portiekontsluiting is op het dak een overdekte vluchtroute gerealiseerd.

De gevels zijn van grindbeton met aluminium puien.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook