> > Bouwwerk: Blok 1 Venserpolder

Blok 1 Venserpolder

Locatie:

Dantestraat, Venserpolder, Amsterdam

Coördinaten:

52°19'32'' N, 4°56'56'' O

Architect(en):

Carel Weeber

Architectenbureau('s):

HWST Architecten (Hoogstad Weeber Schulze Van Tilburg)

Start ontwerp - Oplevering:

1980 - 1982

Opdrachtgever:

De Dageraad

Literatuur:

De Architect - 1984-10, Het Parool - 20-01-1983

Weeber ontwierp het stedenbouwkundig plan voor de Venserpolder met 2.873 woningen en een van de 16 woonblokken. Het gebied grenst aan de west en noordzijde aan spoor- en metrolijnen. Het stedenbouwkundig plan grijpt terug op het 19e-eeuwse gesloten bouwblok. Weeber zet zich met het plan voor deze wijk met brede doorlopende straten af tegen de woonerven / bloemkoolwijken die veel in de jaren zeventig in Nederland werden gebouwd. De woonblokken hebben allemaal platte daken, witte kozijn en gevels uit licht materiaal.

Weeber zelf ontwierp het meest oostelijke bouwblok van 250 meter lang en 80 meter breed. Het woongebouw valt op door de grote nummer 1 op elke hoek en de horizontale stroken met 2 tinten baksteen. Het heeft gedeeltelijk 4 en 5 lagen. Net als veel andere Amsterdamse woongebouwen is het voorzien van hijsbalken aan de dakrand.

Het metselwerk is recentelijk wit geverfd, waardoor de voor het gebouw kenmerkende horizontale strepen van verschillende kleuren baksteen zijn verdwenen.

De andere architecten die woonblokken in de wijk ontwierpen waren De Kat en Peek, Architectengroep '69, Hans Bosch, Groosman, INBO, Jelles, Treffers & Polgar, Verwey c.s, Van Woerden / Schneider en Hein van Meer.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook