> > Boek Profession Architect verschenen

Boek Profession Architect verschenen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

03-10-2002 - In Profession Architect presenteren de eigenzinnige Rotterdamse architectuurhistorici van CRIMSON Wouter Vanstiphout en Cassandra Wilkins, persfotograaf Marcel Molle en grafisch ontwerper Simon Davies het resultaat van hun speurtocht naar het beroep van architect, met als proeftuin het Amsterdamse bureau de Architekten Cie.

De Architekten Cie. werd in 1988 opgericht door Pi de Bruijn, Frits van Dongen, Carel Weeber en Jan Dirk Peereboom Voller. De laatste twee hebben het bedrijf inmiddels verlaten. Met nieuwkomers Branimir Medic, Pero Puljiz en Pieter van Wesemael is een nieuwe dimensie aan het bureau toegevoegd. Het 'anti-oeuvre' van de Architekten Cie. kenmerkt zich door kleurrijke, uiteenlopende stijlen en naar hun aard sterk verschillende projecten, waarin de sociaal-culturele context altijd is verdisconteerd.

Profession Architect is het eerste boek waarin de vijf partners als groep worden gepresenteerd, als eenheid waarin alle ruimte blijft voor diversiteit in benaderingen, analyses, concepten, en uitwerkingen. De CRIMSON-essays bespreken zaken als de veranderende rol van overheden en marktpartijen, die tegenwoordig afwisselend als opdrachtgever, afnemer, hoeder van maatschappelijk belang en alles daartussenin optreden. Ook de "zachte", maatschappelijke kant van architectuur en stedenbouw komt aan bod, alsmede het verlangen van marktpartijen om gebouwen en stedelijke omgevingen "gevoel" te laten uitstralen en de wens om ruimte te creëren voor de dynamiek van de beleveniseconomie. Tegelijkertijd laat het boek zien dat de architect en stedenbouwkundige opereert binnen de onwrikbare kaders van de steeds beperktere ruimte die Nederland biedt - niet alleen op gebied van infrastructuur en bebouwing, maar ook in de zin van wet- en regelgeving.

Marcel Molle's achtergrond als persfotograaf geeft het beeldessay van zijn hand een bijzonder actuele lading, waarin niet slechts het gebouw centraal staat, maar een integraal - en vaak meedogenloos - beeld wordt gepresenteerd van gebouw, omgeving en gebruikers. Simon Davies ontwierp een grafische setting waarmee het boek zich ook uiterlijk als een brutaal en fris product presenteert.

Uitgever van het 240 pagina's dikke Profession Architect dat op 11 oktober uitkomt is 010 Uitgevers (Prijs € 35,00 / ISBN 90 6450 485 7).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook