> > Mecanoo wint prijsvraag Bavariaterrein in Hamburg

Mecanoo wint prijsvraag Bavariaterrein in Hamburg

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-05-2002 - Mecanoo architecten heeft samen met Steidle en Partner uit München de prijsvraag gewonnen voor 1 van de vijf bouwprojecten op het voormalige terrein van de brouwerij Bavaria St. Pauli in Hamburg.

Het ontwerp van de zuidgevel en een foto van de maquette (beeld: Mecanoo Architecten).

Het programma van de door Mecanoo gewonnen opgave bestaat uit 15.000 m² woonruimte, 5000 m² kantoorruimte en 200 parkeerplaatsen. De start van de bouw is gepland voor de zomer van 2003.

De basis van het ontwerp van Mecanoo is een stedelijk blok dat zich naar boven toe opent tot een kamstructuur gericht op bezonning en uitzicht. In het westelijk gedeelte komen de kantoorruimtes, de woningen komen in het oostelijke gedeelte en in de kam. Onder het gebouw komt een parkeerkelder met 200 plaatsen.

De gesloten blokvorm zal worden ondersteund door de materiaalkeuze: natuursteen. In deze plint zijn glazen puien opgenomen voor de winkels en kantoren. De gevels aan de binnenhoven worden uitgevoerd in hout en glas.

Het plangebied maakt deel uit van de 'Hafenkrone' een zone met bijzondere gebouwen langs de rivier de Elbe. De prijsvragen voor de vier andere gebieden zijn gewonnen door David Chipperfield Architects (Londen), Prof. Friedrich und Partner (Hamburg), Jan Störmer Architekten (Hamburg), Axthelm Frinken (Berlijn) en Fumihiko Maki and Associates (Tokyo). De prijsvraag is in december 2001 uitgeschreven door Quantum Immoblien AG en Wilhelm Bartels Bavaria Beteilligungs Co & AG in samenwerking met de stad Hamburg.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook