> > Gift Getty Grant Foundation voor Cuypers archief NAi

Gift Getty Grant Foundation voor Cuypers archief NAi

01-05-2002 - Onlangs heeft The Getty Grant Program uit Los Angeles aan het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) 200.000 euro toegekend voor het archief van de befaamde architect P.J.H. Cuypers (1827-1921).

Cuypers is bekend als architect van het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam en kasteel De Haar in Haarzuilens.

De subsidie is bestemd voor de inventarisatie van het enorme archief, dat het NAi beheert. Deze klus zal in 2003 van start gaan en drie jaar duren. Het NAi bereidt een grote overzichtstentoonstelling over P.J.H. Cuypers voor, die voorlopig gepland staat voor 2006.

Nu is er alvast een voorproefje te zien: de tentoonstelling 'De smaak van Cuypers. De eetzaal van kasteel De Haar'. Het interieur van de eetzaal van kasteel De Haar wordt tot in detail uitgelicht, van wanden en meubels tot en met servies en bestek. De tentoonstelling zal in de Gaanderij van het NAi van 4 mei tot en met 22 september 2002 te zien zijn.

Kasteel De Haar in Haarzuilens staat de laatste tijd in de schijnwerpers vanwege een grootscheepse restauratie. Het NAi bewaart ruim zesduizend tekeningen en honderden foto's en geschreven stukken van dit imposante bouwwerk. Ze vertellen het verhaal van een roerige bouwgeschiedenis. P.J.H. Cuypers ontwierp voor De Haar niet alleen het exterieur, maar ook het volledige interieur. In het archief bevinden zich prachtige tekeningen van gevels, vloeren en plafonds, maar ook van lambriseringen, behang, meubels, servies en zelfs van kleding voor het personeel.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook