> > Nieuw Stadhuis Almelo

Nieuw Stadhuis Almelo

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

24-01-2010 - In de bibliotheek te Almelo zijn de plannen voor het nieuwe stadhuis te zien. Omdat Jo Coenen & Co te laat was met het inleveren van zijn ontwerp, zijn er alleen ontwerpen van de andere deelnemers: Kraaijvanger Urbis en Meyer en Van Schooten.

De presentaties in de bibliotheek te Almelo. Boven Meyer Van Schooten, onder Kraaijvanger Urbis.

Het nieuwe stadhuis is onderdeel van het centrumplan, waarbij het water in het stadscentrum terugkeert. Maandag 25 januari presenteren de architecten de ontwerpen in Theaterhotel Almelo.

In de bibliotheek zijn de twee plannen te bezichtigen. In drie panelen, een maquette en een filmpje van de architect worden de ontwerpen toegelicht.

Het ontwerp van Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Urbis heeft een bollende gevel aan de zijde van de Grote Markt. Op maaiveldniveau is er een hoge transparante publiekshal met paddenstoelkolommen. Aan de achterzijde loopt het gebouw getrapt af. Een aantal vides zorgen voor licht in het interieur en verbindt de verdiepingen en de publiekshal. Kraaijvanger Urbis legt nadruk op de transparantie van het maaiveld door in de maquette de omliggende bouwblokken weg te laten.

Het plan van Meyer en Van Schooten bestaat uit een rechthoekig volume met afgeronde glazen hoeken. Raadszaal, trouwzaal en restaurant kragen uit over de Grote Markt. Het stadhuis krijgt een groot centraal atrium. Meyer en Van Schooten benadrukt met de presentatie dat het ontwerp het bestaande bouwblok afmaakt.

Bezoekers kunnen reageren op de ontwerpen via een advieskaart. Er worden vijf stellingen voorgelegd: Het nieuwe stadhuis is eigentijds en op een tijdloze manier monumentaal, is een aanwinst voor de te vernieuwen binnenstad, is uitnodigend, is in alle opzichten duurzaam en is echt een huis van de stad. Voor elke stelling kan je aangeven waarin welk ontwerp het beste scoort. Onduidelijk is wat er met de resultaten gebeurt: "De adviezen worden door de jury meegenomen in hun uiteindelijke keuze voor een ontwerp".

De jury beoordeelt in februari 2010 de twee schetsontwerpen en kiest vervolgens één van de ontwerpen uit als het winnende ontwerp. Deze keuze wordt voorgelegd aan het college van Burgemeester en Wethouders. Het college kan op basis van de keuze van de jury het werk gunnen dan wel niet gunnen. Het college kan niet afwijken van de keuze van de jury. De jury bestaat uit Hermans-Vloedbeld, (burgemeester en voorzitter van de jury) , A. Sjoers (wethouder), B. Kuiper (wethouder), G.A. de Haan (algemeen directeur / gemeentesecretaris), R.C. van Geffen (directielid), J. Haarhuis (directielid), M.J. IJspeerd (stedenbouwkundige), A.H.M. Geerdink (adviseur ´t Oversticht) en R. Th. J. Geurtsen (stedenbouwkundig supervisor).

De ontwerpen zijn tot en met 8 februari te zien in de centrale bibliotheek aan het Baken, schuin tegenover het huidige stadhuis. Er is nog niet bekend wat er met dit laatste gebouw van architect J.J.P. Oud uit 1973 gaat gebeuren na de verhuizing naar het nieuwe onderkomen voor de gemeente.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook