> > DSM CiTY door cepezed, Fokkema en Baljon

DSM CiTY door cepezed, Fokkema en Baljon

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

31-03-2010 - Het ingrijpende herontwerp van het DSM-kantoor in Sittard wordt gemaakt door architectenbureau cepezed, Fokkema & Partners Architecten en Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten. Het 32.000 m² tellende complex uit 1992 zal op belangrijke aspecten worden gemoderniseerd.

Van boven naar beneden: een vogelvlucht, het nieuwe opengewerkte hart van het gebouw, een doorsnede over de atria, de nieuwe entree, een kern en een vide. Impressies door architectenbureau cepezed en Fokkema & Partners Architecten.

Samen met ICOP bureau voor strategische huisvesting dacht een groep jonge DSM-professionals de uitgangspunten voor het DSM-kantoor van de toekomst uit. Het trio cepezed-Fokkema-Baljon heeft de daaropvolgende ontwerpwedstrijd gewonnen. Onder de naam DSM CiTY wordt het gebouw duurzamer, transparanter en flexibeler en krijgt het een betere uitstraling.

De ingrepen van het ontwerpteam zijn gericht op de creatie van een open, comfortabele, dynamische en uitnodigende werkomgeving. Ze bestrijken alle niveaus, van de landschappelijke inpassing tot de gebouwstructuur, het interieur en de losse inrichting. Zo krijgen twee bestaande patio’s een overkapping die ze transformeert tot transparante atria. Het gebruik als interne plaza’s met een mengeling van functies genereert hier veel dynamiek. De ingang van het complex vindt ook een nieuwe plek in één van deze atria, waardoor een sterker, logischer en comfortabeler verbinding met het nabijgelegen treinstation tot stand komt. Een nieuwe entreeboulevard draagt hieraan ook bij en maakt deel uit van een landschapsontwerp met onder meer een boomgaard en grote vijver.

Door de inpassing van vides, open verbindingen en transparante wanden verbeteren door het hele complex de zichtlijnen en de interactie tussen de diverse ruimten en verdiepingen. De kantoorverdiepingen krijgen een inrichting opgezet voor "activity based working", waarbij mensen steeds die werkplek kiezen die het best bij hun actuele werkzaamheden past.

De begane grond van het gebouw vormt een levendige, uitnodigende zone met bijvoorbeeld vergader- en brainstormruimten en een koffielounge, bar, restaurant, auditorium en kantoorhotel. Hier is plaats voor ontmoetingen en ruimte voor een expositie onder de naam DSM Experience, die niet alleen de verworvenheden van DSM’s innovatiekracht toont, maar tevens inspireert tot de ontwikkeling van nieuwe concepten en producten. De omvorming van het kantoor in Sittard komt zoveel mogelijk tot stand met gebruik van materialen die DSM zelf produceert.

Architectenbureau cepezed is de architect van kantoorensemble Westraven bij Utrecht, horecapaviljoen Jinso op de Arenaboulevard en kantoorgebouw The Outlook op Schiphol. Voor DSM realiseerden ze in 1999 een brandweerkazerne te Geleen. Fokkema & Partners ontwierp BK City, het nieuwe onderkomen voor de faculteit Bouwkunde in Delft.

Het vernieuwde kantoor in Sittard wordt half 2012 in gebruik genomen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook