07-06-2009 - Het Nederlandse Architectuurinstituut schrijft samen met woningcorporatie Ymere en in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam vanaf 1 juni de Ymere NAi ideeënprijsvraag 2009 uit, genaamd "Open Fort 400".
Inspiratiebron voor deze prijsvraag is de vierhonderdjarige relatie tussen Amsterdam en New York. Met "Open Fort 400" nodigen de drie genoemde partijen ontwerpers uit om na te denken over een open fort als impuls voor de verdere sociale, culturele en economische ontwikkeling van de Kop van de Grasweg aan het IJ in Amsterdam-Noord.
Het NAi en Ymere schrijven elke twee jaar een prijsvraag uit die zich richt op het ontwerp van de stedelijke omgeving en waarbij een door Ymere te herontwikkelen gebied centraal staat. Dit jaar is dat de Kop van de Grasweg in Amsterdam-Noord. In dit gebied aan het IJ zijn op cultureel/economisch gebied al interessante ontwikkelingen te zien: de komst van het Filmmuseum, de herontwikkeling van het Shell-terrein, het NDSM-terrein en het Kraanspoorgebouw.
Inspiratiebron voor deze editie van de prijsvraag is Fort Amsterdam dat vierhonderd jaar geleden werd gebouwd in het huidige Manhattan. Dit fort beschermde de kolonisten die niet binnen, zoals gebruikelijk, maar buiten haar muren leefden. Doordat het fort open was gaf het alle ruimte aan de nederzetting om te groeien en zich te ontwikkelen tot een culturele wereldstad. Net als in 1609 in de Nieuwe Wereld is er anno 2009 behoefte aan een fort dat de ontplooiing van een samenleving mogelijk maakt. Het gebied aan de Kop van de Grasweg aan het IJ in Amsterdam-Noord biedt volop mogelijkheden voor een nieuw open Fort dat een open uitvalsbasis en voedingsbodem moet worden voor het ontstaan van internationale relaties en kennis.
De Ymere NAi ideeënprijsvraag bestaat uit een open prijsvraag en een besloten ontwerpprijsvraag. Zij beperkt zich niet tot het bedenken van louter architectonische oplossingen, maar roept ook op voorstellen aan te dragen voor het gebruik van de openbare ruimte en de programmering van de plek. Daarom is deze prijsvraag gericht op multidisciplinaire teams die vorm en inhoud optimaal combineren. Tot en met 12 augustus kunnen geregistreerde ontwerpers uit binnen- en buitenland zich inschrijven en deelnemen aan de open ideeënprijsvraag. Een deskundige jury selecteert maximaal vijf plannenmakers die worden uitgenodigd om deel te nemen aan de besloten ontwerpprijsvraag. Deze vijf geselecteerde deelnemers krijgen een vergoeding van 10.000 euro om hun inzending als meervoudige opdracht verder uit te werken.
De jury bestaat uit architect Mels Crouwel, landschapsarchitect Ronald Rietveld, Renny Ramakers (Droog Design), Saskia Bos (Cooper Union School of Art), Russel Shorto (New York Times Magazine), architect Thijs Asselbergs en stedenbouwkundige en supervisor Noordwaarts Pieter Klomp.
Op de website staat het wedstrijdprogramma van de open ideeënprijsvraag. In dit programma zijn de vraagstelling en geldende regels tijdens dit deel van de prijsvraag gespecificeerd.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook