12-06-2010 - Het Filmhuis in Den Haag en Stichting Design Den Haag 2010-2018 presenteren van 17 tot en met 20 juni vier internationale architectuur documentaires. Elke documentaire wordt ingeleid door een spreker.
Bauhaus, the face of the 20th century (inleiding door architect Rainer Bullhorst) op donderdag 17 juni, 19.30 uur.
"Laten we samen de nieuwbouw van de toekomst creëren; die architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst in één vorm verenigt." Met deze visie opende Walter Gropius in 1919 het Staatliche Bauhaus Weimar, dat een van de meest invloedrijke scholen van kunst, vormgeving en architectuur zou worden van Dessau tot Chicago. Onder de studenten bevonden zich mensen als Kandinsky, Itten, Feiniger, Klee, Moholy-Nagy en Schlemmer. Samen met de directeuren Gropius en Van der Rohe gaven zij vorm aan reformatie, experiment en avant-garde. Met behulp van illustraties, archief beelden en interviews verschaft deze film inzicht in de opwindende historie van deze school en zijn voorvechters.
Lustron - The house America’s been waiting for (inleiding door designhistoricus Timo de Rijk) op vrijdag 18 juni, 19.30 uur.
Voor circa 8.000 dollar waren er vanaf 1947 in Amerika prefab stalen woningen (zonder land) te koop met platen van email: het Lustron huis. Carl Strandlund was het brein achter deze 'General Motors van de woningbouw' en produceerde 2560 van deze woningen. In 1950 ging de zaak failliet, maar filmproducers Bill Kubota, Ed Moore en Bill Ferehawk ontdekten in archieven dat dit niet alleen te danken was aan marktwerking, maar ook aan een samenzwering die reikte tot wittte huis. Deze film is daarom op meerdere niveaus een boeiend verslag van de droom om droomhuizen in massaproductie af te leveren.
Plan the impossible - H. Th. Wijdeveld (inleiding door freelance journalist Chris Reinewald) op zaterdag 19 juni, 19.30 uur.
Dertig jaar geleden maakte regisseur en 'kritisch bewonderaar' Hank Onrust een prachtige documentaire over de architect H. Th. Wijdeveld (1885-1987). Als utopisch architect is Wijdeveld de Nederlandse Frank Lloyd Wright of Le Corbusier. Hij ontwierp een schacht van 20 kilometer naar het middelpunt van de aarde, maakte een plan voor de herbebossing van Nederland en bedacht een nieuwe stadswijk met volkstheater in het Vondelpark. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de verbeeldingskracht van Hendrik Wijdeveld, de grootste visionair uit de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Voor Wijdeveld was de wereld een totaaltheater, waarin hij zijn dromen kon ensceneren. Tegenover de neutrale, wetenschappelijke stedenbouw van het modernisme creëerde hij een visueel spektakel.
Leben in der stadt von morgen (inleiding door ontwerper Jan Konings) op zondag 20 juni, 17.00 uur.
In 1957 werden de toparchitecten van destijds uitgenodigd om in Berlijn de stad van de toekomst te ontwerpen. Het door hen ontworpen Hansaviertel werd wereldberoemd. Hoe het is om te 'Leben in der Stadt von Morgen’, toont de gelijknamige film uit 2007. Regisseur Marian Engel laat zowel beelden zien van de eerste bijeenkomst van de ontwerpers in 1957 tijdens de IBA (Internationale Bau Ausstellung) als het commentaar van de huidige bewoners.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook