> > Erick van Egeraat wint competitie stadion Moskou

Erick van Egeraat wint competitie stadion Moskou

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-06-2010 - Erick van Egeraat heeft de eerste prijs gewonnen in de besloten internationale ontwerpcompetitie voor VTB Arena Park in Moskou. De competitie werd gehouden op initiatief van de VTB Bank, die ongeveer € 500 miljoen in het grootschalige project investeert. Het Arena Park is met 300.000 m² één van de grootste projecten die de komende jaren in Rusland worden ontwikkeld. Rusland heeft de ambitie om in 2018 het wereldkampioenschap voetbal te gaan verzorgen. Het stadion zal daarom voldoen aan de voorschriften van wereldvoetbalbond FIFA. Van Egeraat maakte eerder ontwerpen voor de Russische hoofdstad, waaronder wolkenkrabbers in het Moscow City project.

Beelden VTB Arena Park in Moskou © (designed by) Erick van Egeraat.

VTB Arena Park omvat de herontwikkeling van het stadion van voetbalclub Dynamo Moscow en het omliggende park. Erick van Egeraat tekende een modern multifunctioneel sport- en cultureel complex dat een belangrijke rol zal spelen in de verdere ontwikkeling van de omgeving. Erick van Egeraat’s 300.000 m² multifunctionele complex wordt ontwikkeld op een terrein van 116.000 m² en bestaat onder andere uit een stadion voor Dynamo Moscow met 45.000 zitplaatsen, een sporthal met 10.000 zitplaatsen, een winkelcentrum met diverse voorzieningen, restaurants, parkeerfaciliteiten en overige voorzieningen.

Erick van Egeraat en zijn Russische partner Mikhail Posokhin (Mosproekt-2) stelden voor deze competitie een team van Russische en internationaal gerenommeerde consultants samen, bestaande uit Bollinger + Grohmann structural engineers, Amsterdam ArenA Advisory, Artec acoustic consultants en Illuminator lighting consultants. Erick van Egeraat’s ontwerp werd op maandag 28 juni 2010 verkozen uit vijf internationale deelnemers, waaronder NPS Tchoban Voss met gmp von Gerkan Marg und Partner, STD development met Interstudio, ABD met Perkins Eastman International, en Mosproekt 4 met Populous.

De jury, bestaande uit internationale specialisten en onder leiding van de burgemeester van Moskou Yuri Luzhkov, VTB-voorzitter Andrei Kostin en de Russische minister van Cultuur Alexander Avdeev, koos unaniem voor het ontwerp van Erick van Egeraat. De jury prees dit ontwerp vooral vanwege het ‘alles-onder-één-dak’ concept, waarbij een multifunctionele mix van sport- en culturele faciliteiten geconcentreerd zijn binnen en onder het huidige stadion.

In het ontwerp van Erick van Egeraat worden historische elementen behouden. Het nieuwe complex wordt gerealiseerd binnen de omtrek van het oude stadion, waarbij de buitenzijde van het bestaande stadion behouden blijft en volledig geïntegreerd wordt in het nieuwe ontwerp. Om voldoende opbrengsten te genereren omvat VTB Arena Park ook winkel- en culturele voorzieningen. Het omliggende park wordt behouden en uitgebreid. De parkeerfaciliteiten ondergronds gerealiseerd. De uitbreiding van het park komt op het dak van de bovengronds gesitueerde horeca en sportvoorzieningen. Met retail, parkeervoorzieningen en metrostation wordt VTB Arena Park een belangrijk vervoersknooppunt.

“Bij de bekendmaking van ons winnende ontwerp benadrukte de jury dat ons ontwerp het enige ontwerp was dat aan alle gestelde eisen voldoet en tegelijkertijd het park en de monumentale gebouwen intact laat,” zegt Erick van Egeraat. “Het stadionterrein heeft een rijke historie, dat moet je respecteren. Tegelijkertijd loop je hier tegen alle mogelijke problemen aan die inherent zijn aan een stad. Om dit op te lossen, hebben we een ontwerp voorgesteld dat recht doet aan de historie en context van het Dynamo stadion en het Petrovski Park, en dat fungeert als een eigentijds ikoon van de 21e eeuw waar Moskou trots op kan zijn. Het is een ontwerp dat diversiteit aanbrengt in de omgeving en de identiteit van het terrein versterkt.”

Het Dynamo Moscow stadion is gelegen in het Petrovsky Park in hartje Moskou. Het terrein heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1782, toen Catherina de Grote er het Petrovski-paleis liet bouwen. Sindsdien zijn er restaurants, terrassen, concertpodia en zelfs een bioscoop neergezet, waardoor het park een van de belangrijkste culturele en vrijetijdsbestemmingen van Moskou is geworden. Het Dynamo-stadion werd officieel geopend in 1928. Om in de hedendaagse internationale behoeften te voorzien, en om Rusland’s kandidaatschap voor het verzorgen van de FIFA World Cup 2018 te ondersteunen, organiseerden de beheerder van het stadion en VTB in 2010 een ontwerpcompetitie voor de herontwikkeling van het Dynamo-terrein.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook