> > De UAR 'app' van het NAi - the making of..

De UAR 'app' van het NAi - the making of..

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-09-2010 - Sinds 30 juni is in Rotterdam voor iedereen met een moderne smartphone de 'app' (toepassing) van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) beschikbaar. Hierin worden 3d modellen van niet gerealiseerde gebouwen, te realiseren en verwoeste of afgebroken gebouwen geprojecteerd over het camerabeeld van de omgeving. Hoe wordt deze Urban Augmented Reality (UAR) applicatie van het NAi gemaakt?

De uitkijktoren die Jaap Bakema voor de Floriade ontwierp: op de UAR app en het 3d model. De UAR app op een Iphone. Daaronder het bouwen van een 3d model voor UAR: de archieftekening, het draadmodel zonder texturen, het bepalen van de beeldbepalende elementen voor het maken van de textures, let op de elementen die kunnen worden herhaald en het eindresultaat met textures. Beelden: DPI Animation House / In10 Communicatie.

Het NAi wilde een audiotour ontwikkelen. Via IN10 Communicatie kwam het NAi in contact met de ontwikkelaars van het Amsterdamse bedrijf Layar en bleek er veel meer mogelijk met de huidige generatie mobiele telefoons. De nu ontwikkelde 'app' maakt het mogelijk om, afhankelijk van je standpunt, 3d modellen van gebouwen in de omgeving op de beeldscherm van je telefoon te tonen. GPS en een kompas in de telefoon bepalen de positie en richting van de telefoon. De 3d-modellen worden via umts internetverbinding naar de telefoon gezonden.

Sinds 30 juni zijn in Rotterdam zo'n 40 niet bestaande bouwwerken in 3d te bekijken. Zo zijn niet gerealiseerde bouwwerken als Bakema's uitzichttoren, afgebroken gebouwen als Dudok's Bijenkorf en nog te realiseren objecten als het Centraal Station beschikbaar. Er zijn 40 projecten in 3d te raadplegen. Van 350 "Points of interest" is informatie opgenomen. De 3d gebouwen in Rotterdam zijn op maximaal 5 kilometer afstand te bekijken. De locatiegebonden dienst wordt reeds 6.500 keer per maand opgevraagd. De 'app' voor Android-telefoons werd 2.200 keer gedownload, die voor de Iphone 1.000 keer.

De introductie van UAR in Amsterdam volgt in oktober, Den Haag in november en Utrecht in januari. In december volgt een website waar bezoekers zelf foto's en berichten aan toe kunnen voegen.

De schatten uit het archief van het NAi worden in 3d modellen vertaald door DPI Animation House uit Scheveningen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van architectuurimpressies, websites en games. Startpunt voor het opzetten van een 3d model voor de UAR applicatie zijn tekeningen, maquettes, foto's of een bestaand 3d computer-model. In het laatste geval bewerkt DPI Animation House het computer-model, zodat het geschikt is voor de 3d Layar applicatie. Details worden in het draadmodel (het gebouwvolume) weggelaten en de afbeeldingen of bitmaps, die op dit draadmodel worden geplakt, teruggebracht naar een kwaliteit die de grafische kaart van de mobiele telefoons aankan. Dit moet handmatig gebeuren en vraagt vaak veel creativiteit van de makers.

Om de applicatie soepel te laten lopen mogen de draadmodellen niet meer dan 2.000 polygonen (driehoekige vlakken) tellen. De bitmaps voor 1 model mogen niet groter zijn dan een afbeelding die 250 bij 250 pixels meet. Naast standaard bitmaps worden zogenaamde 'opacity maps' ondersteund. Hiermee kunnen delen van een vlak uit het 3d model doorzichtig gemaakt worden. Dit is onder meer gebruikt bij de Markthal van MVRDV, die een complexe gebogen vorm heeft.

Vooral historische gebouwen en blob-architectuur vormen een grote uitdaging voor de medewerkers van DPI Animation House. De vele details op historische gebouwen kunnen slecht in het beperkt aantal pixels van de bitmap worden weergegeven. De ronde vormen van blobs kunnen door het beperkt aantal vlakken van een 3d model moeilijk worden benaderd.

De techniek van augmented reality staat nu nog in de kinderschoenen. De applicatie van het NAi vraagt het uiterste van de nieuwste generatie smartphones. In de toekomst kan Layar 3d mogelijk uitgroeien tot een geheel nieuwe vorm van architectuurpresentatie, waarbij architecten met opdrachtgevers of omwonenden op locatie de bouwplannen kunnen bekijken. Een voordeel is dat een bouwplan meer voor de mensen gaat leven. Een nadeel is er uiteraard ook. De plannenmakers geven een deel van de controle over hoe het project wordt gepresenteerd uit handen. Er zijn geen zorgvuldig gekozen standpunten meer, maar de gebruiker loopt zelf om of door het toekomstige gebouw.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook