> > Officiële opening Gemeentehuis Boxmeer

Officiële opening Gemeentehuis Boxmeer

29-09-2010 - Het gemeentehuis van Boxmeer wordt vandaag, woensdag 29 september, officieel geopend. Het gebouw is ontworpen door Hans Goverde van Kraaijvanger Urbis.

De geopende zijden met de elf segmenten verwijzen naar de elf deelgemeenten. Het gebouw is opgetild waardoor ruimte is ontstaan voor een transparante publiekshal. Ook de raadszaal is op de begane grond gesitueerd, met een groot venster en daardoor herkenbaar als hart van de democratie.

Lamelvormige elementen houden de zon buiten en voorkomen dat de temperatuur in het gebouw te hoog oploopt. Achter de glazen voorgevel ligt de publiekshal, die al vanaf de buitenzijde zichtbaar is. De raadzaal is eveneens op de begane grond gesitueerd. De zijkanten krijgen een wat meer gesloten karakter met raampartijen in een bepaald patroon.

Uitgangspunt van het ontwerp was behoud van het karakter van het centrum van Boxmeer. Dit vroeg om een contextuele ingreep. De locatie van het nieuwe gemeentehuis grenst aan de historische kern van Boxmeer met overwegend kleinschalige bebouwing en enkele monumentale panden. In Boxmeer staan enkele monumentale gebouwen, zoals een cultureel centrum en de Sint Petrusbasiliek. Tezamen met deze twee vormt het nieuwe gemeentehuis als het ware een driehoek.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook