> > Rondleiding naar Rotsoord Utrecht

Rondleiding naar Rotsoord Utrecht

16-10-2010 - Architectuurcentrum Aorta organiseert op 6 november een rondleiding naar de industriële gebouwen op Rotsoord in Utrecht, waaronder de Pastoefabriek. Utrecht.

Rotsoord is een bijzonder gebied in Utrecht. Als een eiland in de stad heeft het door de jaren heen zijn eigen karakter ontwikkeld. De rijke industriële geschiedenis gaat terug tot de Middeleeuwen en wordt voornamelijk gekenmerkt door de aanwezigheid van stenenbakkerijen. De Utrechtse tegelbakker Ariaen Frans liet in de 17e eeuw een buitenplaats bouwen die hij Rotsoord noemde. De naam Rotsoord verwijst naar de paars-rode rotsachtige steensoort dat als misbaksel tijdens het bakproces ontstond en waarmee de gevels van de buitenplaats Rotsoord werden versierd.

Rotsoord kent nu nog veel gebouwen die de verhalen van het industriële verleden vertellen, zoals de watertoren en het gebouw van firma Ondix. Het bekendste gebouw op Rotsoord is de Pastoe Fabriek. Deze meubelfabriek is organisch gegroeid, met steeds nieuwe uitbreidingen. Het schelpendak van de montagehal is één van de hoogtepunten van het gebouw. Sinds 1982 is de Toonkamer gehuisvest in de Pastoe Fabriek. Hier presenteren veertig toonaangevende bedrijven hun collectie op het gebied van interieur en design.

Tijdens de rondleiding vindt een buitenbezichtiging van het gebied Rotsoord plaats en een binnenbezichtiging van de Pastoe Fabriek en de Toonkamer.

Informatie: De rondleiding start om 15.00 uur voor de ingang van de Toonkamer/ Pastoe fabriek, Rotsoord 3, Utrecht. De kosten zijn 9,50 euro per persoon, reserveren is verplicht en kan via tours@aorta.nu.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook