> > Overzichtstentoonstelling Arets in Schunck Heerlen

Overzichtstentoonstelling Arets in Schunck Heerlen

06-11-2010 - SCHUNCK* in Heerlen presenteert van zaterdag 18 december 2010 tot en met zondag 13 februari 2011 de tentoonstelling Wiel Arets Architects STILLS. Met een portfolio van meer dan 50 gebouwde projecten, 20 publicaties en een serie productontwerpen, met een steevast goedgevulde agenda van lezingen en voordrachten, met leerstoelen aan verschillende universiteiten en met vier nieuwe publicaties in de maak, is de tijd rijp voor een overzichtstentoon-stelling. Wiel Arets Architects STILLS opent op vrijdagavond 17 december.

Wiel Arets Architects is opgericht in 1983 en uitgegroeid tot een bekende naam in zowel binnen- als buitenland. Arets is geworteld in de Zuid-Limburgse regio en heeft kantoren in Amsterdam en Zürich. Met STILLS toont SCHUNCK* de ontwikkeling van het oeuvre van dit bureau in chronologische volgorde. Een overzichtstentoonstelling met aandacht voor de verschillende aspecten van het werk van oprichter en artistieke spil Wiel Arets. Vanaf het allereerste begin tot zijn markante en eigenzinnige visie op de toekomst van de stedenbouw in de vorm van het utopische stedenbouwkundige model ‘Zuidstad’.

STILLS belicht de projecten, gaat in op de theoretische achtergronden en biedt inzicht in de inspiratiebronnen en fascinaties van Wiel Arets zelf. Daarnaast is er aandacht voor de productontwerpen die het veelzijdige en eigenzinnige architectenbureau maakte voor onder andere Lensvelt, Vitra en Alessi. In zes korte documentaires leidt de architect de bezoeker langs de werken in binnen- en buitenland en verwoordt hij zijn visie op de toekomst van de architectuur en stedenbouw.

De tentoonstelling is verspreid over het gehele Glaspaleis, enerzijds conform de filosofie van SCHUNCK* m.b.t. het gebruik van het gebouw, maar anderzijds ook om de verbinding te leggen met de fascinatie die Arets heeft voor het Glaspaleis en ‘zijn’ architect Frits Peutz. Wiel Arets Architects is in de loop der jaren uitgegroeid tot een architectenbureau dat op diverse plekken in de wereld een eigen visie uitdraagt en actief deelneemt aan de internationale architectuurdiscussie. Het ligt dan ook in de lijn van de verwachting dat de tentoonstelling na SCHUNCK* in een of meer buitenlandse instituten te zien zal zijn.

De tentoonstelling wordt begeleid door het boek ‘STILLS’ waarin de theoretische beschouwing over het werk van bureau Wiel Arets Architects centraal staat.

Op woensdag 2 februari 2011, 20 uur, geeft Wiel Arets een lezing in de filmzaal van SCHUNCK. Op woensdag 9 februari, 20 uur, geeft Roemer van Toor, samensteller en schrijver van het boek 'STILLS' een lezing op dezelfde locatie.

Data en openingstijden: zaterdag 18 december 2010 tot en met zondag 13 februari 2011. De toegang is 5,- euro. SCHUNK* is open van dinsdag tot en met vrijdag: 11-17 uur, zaterdag en zondag: 13-17 uur / vrijdag 24 en vrijdag 31 december: 11-16 uur, zaterdag 25 december en zaterdag 1 jan gesloten – zondag 26 december: 13-17 uur.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook