> > Het Ontwerp: European Patent Office

Het Ontwerp: European Patent Office

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-01-2011 - Onder de titel "Het Ontwerp" presenteert Architectuur.ORG een reeks niet-gerealiseerde spraakmakende prijsvraagontwerpen. Ontwerpen die ondanks dat ze niet gerealiseerd zijn toch belangrijk zijn geweest voor de architect. In deel 1: het European Patent Office van Neutelings & Roodbeen Architecten uit 1989.

De maquette en cartoons van het door Neutelings en Roodbeen ontworpen European Patent Office.

Willem-Jan Neutelings en Frank Roodbeen gingen een samenwerkingsverband aan voor de prijsvraag van het omvangrijke kantoorgebouw voor de European Patent Organisation (EPO) te Leidschendam. Neutelings en Roodbeen wonnen de competitie in maart 1990 na een extra ronde van het Duitse Pysall-Stahrenberg & Partner.

Het gebouw voor het European Patent Office in Leidschendam zou het grootste kantoorgebouw in Nederland worden met 176.000 m² vloeroppervlak, waarvan 78.000 m² kantoren en een geschatte bouwkosten van 250 miljoen euro. Hiervoor was een 15 hectare metende locatie tussen winkelcentrum Leidschenhage en de spoorlijn Den Haag - Leiden gereserveerd. Het gebouw zou in 1996 voltooid zijn.

Het ontwerp van Neutelings en Roodbeen bestond uit een asymmetrische gridstructuur met kantoorstroken van drie lagen. De 1.650 parkeerplaatsen kregen een plaats op het dak. De 20 meter brede kantoorstroken deelden de locatie op in 14 ruimten die ieder een eigen karakter zouden krijgen. Deze ruimten werden ingevuld met tuinen naar ontwerp van de Fransman Yves Brunier.

De collectieve functies voor het EPO kregen een plaats in de drie binnenhoven aan de zijde van het winkelcentrum. Drie, 30 meter hoge, geometrische vormen werden aan de kantoorstroken toegevoegd: een zilveren stalen kegel voor het restaurant, een rode betonnen koepel voor de congreszaal en de goudkleurige houten cilinder voor de bibliotheek. Deze drie binnenhoven waren overdekt. Constructeur Rob Nijsse van ABT ontwierp de spectaculaire glasdaken voor deze binnenhoven. Tussen stalen balken zouden glazen liggers tot 9 meter de ruimte overspannen. De gelamineerde liggers zouden bestaan uit 3 glasplaten van 8 millimeters dik. Een trapezium vorm maakte afschot mogelijk.

De bouw van het European Patent Office werd in oktober 1991 op het laatst afgeblazen. De uitwerking van het definitief ontwerp ging niet door, omdat het aantal patentaanvragen eind jaren tachtig sterk terug liep en het European Patent Office afzag van de bouw. Het patentbureau had de beoogde bouwlocatie al gekocht en meer dan 100 miljoen gulden gestoken in het project. Het European Patent Office blijft in de Plaspoelpolder in Rijswijk. De bestaande brutalistische kantoortoren van architect Rudi Bleeker wordt voorzien van een bescheiden uitbreiding door ADP Architecten.

In 2004 organiseerde de patentorganisatie opnieuw een prijsvraag met een ambitieus programma voor de locatie in Rijswijk. De competitie werd door de Belgische architect Xaveer de Geyter gewonnen van onder meer MVRDV en VenhoevenCS. Ook dit plan werd niet uitgevoerd.

Op de locatie in Leidschendam is begin deze eeuw tegelijk met de realisatie van het tunneltracé Sijtwende een woonwijk gerealiseerd.

Frank Roodbeen en Willem-Jan Neutelings hebben ieder een eigen architectenbureau. Voor Neutelings (ex-OMA) markeerde de prijsvraag voor het European Patent Office de start van een succesvolle architectenpraktijk dat vele (internationale) prijsvragen won én realiseerde. Constructeur Rob Nijsse realiseerde later alsnog, in gewijzigde vorm, zijn glasdak met dragende glasliggers in het gebouw voor de Nationale Nederlanden en ING te Boedapest, een ontwerp van Erick van Egeraat / Mecanoo (1992-1997).

Literatuur: European Patent Office - 010 Publishers - 1991 / Glass in structures - Rob Nijsse - Birkhäuser -2003 / Jonge architecten winnen opdracht 620 mln. - Architectuur en Bouwen - 1990-3 / Architectuur als stripverhaal, Dieuwke van Ooij, Trouw, 03-08-1991 / Niet de vorm naar het concept telt, Tracy Metz, NRC Handelsblad, 16-05-1990 / Bouw octrooibureau is van de baan, Trouw, 12-10-1991 / Geen nieuwbouw octrooigebouw, Algemeen Dagblad, 12-10-1991.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook