> > Voltooiing restauratie Openluchtschool Duiker

Voltooiing restauratie Openluchtschool Duiker

05-12-2010 - De restauratie van de Eerste Openluchtschool in Amsterdam Oud Zuid nadert zijn voltooiing. De school die in 1927 -1930 werd gerealiseerd is een ontwerp van architect Duiker.

Eind 2008 werd er 1 miljoen euro voor de restauratie gewonnen in het AVRO-televisieprogramma Bankgiro Loterij Restauratie. De Eerste Openluchtschool is in het afgelopen jaar ingrijpend gerenoveerd. Zo werden dakranden, glas, vloerbedekking en tegels vervangen. Ook werd er een nieuwe, eigentijdse, werktuigbouwkundige installatie aangebracht.

De restauratie is naar ontwerp van Wessel de Jonge architecten uitgevoerd. Dit architectenbureau renoveerde eerder andere monumenten van het moderne bouwen, waaronder de Van Nellefabriek en Sanatorium Zonnestraal.

De Openluchtschool is een van de hoogtepunten van het Nieuwe Bouwen uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Het gebouw is het resultaat van de gezamenlijke droom van Duiker en kinderarts Nico Heijbroek, de stichter van de school; gezonde scholen met veel zonlicht en buitenlucht zorgen ervoor dat gezonde kinderen gezond blijven. De Openluchtschool is een van Duikers belangrijkste werken en was destijds zeer vernieuwend. Het concept van ‘openlucht’ onderwijs was nieuw voor stadskinderen, net als de architectonische invulling, waarbij buiten en binnen door de grote open ramen bijna naadloos in elkaar overgaan.

De school ligt in een gesloten bouwblok. Het gebouw is te bereiken via een poortgebouw aan de Cliostraat. De school telt vier lagen en is 45 graden gedraaid ten opzichte van de omliggende bebouwing. Kenmerkend voor de school is het wit geschilderde in het werk gestorte betonskelet. In het poortgebouw zijn woningen, een onderwijslokaal en de fietsenstalling ondergebracht.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook