> > Start bouw Eemplein Amersfoort

Start bouw Eemplein Amersfoort

21-12-2010 - Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort, heeft op 15 december 2010 het officiële startsein geven voor de realisatie van het Eemplein in Amersfoort.

Aan de rand van de Amersfoortse binnenstad, ten noorden van de spoorlijn, wordt het Eemplein ontwikkeld. Het Eemplein, een stadsplein met voorzieningen die passen bij de groeiende stad, is een ontwikkeling van de Gemeente Amersfoort en Multi Vastgoed. Rond het plein plein verrijzen onder meer een bioscoop met acht zalen, winkels, horeca, appartementen en het Eemhuis, waarin poppodium De Kelder, Bibliotheken Eemland, Scholen in de Kunst en Archief Eemland zich vestigen. De Alliantie realiseert in totaal 72 woningen, bestaande uit achttien sociale huurwoningen, 44 vrije sector huurwoningen en tien koopwoningen voor starters. In een latere fase worden nog een kantoor en appartementen aan de Eem gebouwd. Onder het plein komt een parkeergarage met 750 plaatsen. Met de realisatie van het Eemplein is een investering gemoeid van circa 130 miljoen euro.

Het concept van het Eemplein is van Bolles + Wilson in samenwerking met T+T Design uit Gouda, het in-house ontwerpbureau van Multi Vastgoed.

Rijnboutt heeft het gebouw aan de kop van het Eemplein, hoek Amsterdamse Weg en Eemlaan, ontworpen. Dit gebouw heeft een Pathé-bioscoop met acht zalen op de verdieping en een begane grond met winkels. Aan de Eemlaanzijde is de entree van de parkeergarage in het gebouw opgenomen. Samen met het tegenoverliggende woon- en winkelgebouw, een ontwerp van Mecanoo Architecten, vormt het gebouw de ‘toegangspoort’ tot het Eemplein.

Het Eemhuis is van Neutelings Riedijk Architecten en het horeca- en leisurepaviljoen met toren van Dick van Gameren. Mecanoo Architecten is verantwoordelijk voor een gebouw met winkels en woningen. De appartementen in het bioscoopgebouw zijn ontworpen door Drost + van Veen Architecten. Buro Sant en Co is verantwoordelijk voor het openbaar gebied.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook