> > Recensie: Detail Lightweight Construction

Recensie: Detail Lightweight Construction

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-02-2011 - In de Engelstalige editie van januari / februari van het Duitse tijdschrift Detail worden zeer uiteenlopende lichtgewicht constructies besproken.

De cover en pagina's over lichtgewicht constructie pionier Vladimir G. Ĺ uchov en de tijdelijke bar in Porto.

De projectdoucumentatie beschrijft acht projecten. Het zijn zeer verschillende projecten, zowel in materiaalgebruik, gebouwtype als schaal. Zo is er een spectaculaire kabelbrug over een kloof in de buurt van een gletscher in Zwitserland die 160 meter overspant. Verrassend is de tijdelijke bar die studenten van de architectuurfaculteit in Porto ontwierpen. Het kleine gebouw is opgebouwd uit 420 doosvormige kunststof elementen op een stalen frame. 's Avonds wordt het gebouwtje van binnen uit verlicht.

Er is uitgebreid aandacht voor de centrale as op de EXPO 2010 in Shanghai. Deze overkapping uit glas en doek was een van de entrees van het expoterrein. Het ontwerp is van de hand van SBA Architekten uit Stuttgart. Jan Knippers, Thorsten Helbig en Florian Scheible lichten de constructie van dit bouwwerk toe.

Het gebruik van lichte materialen was ook van belang voor de realisatie van een sportwinkel op een ondergrondse parkeergarage in Laussane. Het gewicht van het gebouw werd beperkt door het gebruik van een staalconstructie en luchtkussens in de gevel. B+W architecture ontwierp een gevel met een driehoekige structuur, waarbij enkele driehoeken zijn ingevuld met glazen elementen.

Het Duitse tijdschrift viert dit jaar haar 50 jarig bestaan. Het is een van de weinige tijdschriften die de bouwwerken tot op het detail laat zien. Het tijdschrift verrast met deze laatste editie met de projectkeuze.

Informatie: Detail - Lightweight Construction - English Edition / 110 pagina's / Prijs: 18 euro / ISSN: 1614-4600.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook