> > Recensie: CCCP

Recensie: CCCP

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-02-2011 - Spectaculair kraagt het Druzhba sanatorium uit boven het strand aan de Zwarte Zee in de Oekraïense plaats Yalta. Het Pentagon zag dit gebouw, dat er van boven uitziet als een verzameling tandraderen, aan voor een lanceerinstallatie. Het is een van de bouwwerken uit de voormalige Sovjet-Unie die is gepubliceerd in het boek Cosmic Communist Constructions Photographed (CCCP).

Van boven naar beneden: de cover met het Druzhba sanatorium in Yalta, Oekraïne (ontwerp: I. Vasilevsky, Y. Stefanchuk) (1985), het Ministerie van Snelwegen in Tbilisi, Georgië (ontwerp: G. Chakhava, Z. Dzhalaganiya, T. Tkhilava, V. Klinberg) (1974), de architectuur faculteit in Minsk, Wit-Rusland (ontwerp: V. Anikin, I. Yesman) (1983) en de ambassade voor de Sovjet-unie, Havana, Cuba (ontwerp: A. Rochegov) (1985).

Op weg voor een interview met de president Sjevardnadze van de Republiek Georgië kwam fotograaf en journalist Frédéric Chaubin in aanraking met de moderne Sovjet architectuur. In Tbilisi kocht hij een tweedehands boek over 70 jaar moderne architectuur in Georgië. Dit was de start van de fotoreeks die uiteindelijk leidde tot de uitgave van zijn boek CCCP.

Chaubin's ontdekkingstocht door de uitgestrekt voormalige Sovjetrepublieken voerde hem van Tadzjikistan tot Estland langs luchthavens, hotels, universiteitsgebouwen, stadions, kantoren en tv-torens.

De gebouwen zijn alle in de periode 1970-1990 gerealiseerd. Geïnspireerd door de Constructivisten en Suprematisten uit het begin van de 20ste eeuw en Westerse modernen realiseerden de Russische architecten megastructuren in beton. Het meest indrukwekkend zijn de driedimensionale structuur van het Ministerie van Snelwegen aan de Kura rivier in Tbilisi, de architectuurfaculteit met uitkragende leeszalen in Minsk, een op Eero Saarinen's TWA terminal lijkend sport- en muziekcentrum in Yerevan en het eerder genoemde Druzhba sanatorium.

Frédéric Chaubin fotografeerde de meeste bouwwerken met bijzonder avond- of ochtendlicht. Hij koos er voor de grote constructies van grote afstand in het landschap te fotograferen. Met meer groothoek hadden de enorme gebouwen wellicht meer indruk gemaakt. De betonnen brutalistische gebouwen die hij fotografeerde zien er in een aantal gevallen vervallen uit. Door het grote formaat van het boek komen de foto's van Chaubin goed tot zijn recht.

Informatie: Cosmic Communist Constructions Photographed / Auteur: Frédéric Chaubin / Hardcover / Afmetingen: 26 x 34 centimeter / 312 pagina's / Engels, Duits en Franstalig / Prijs: 39,95 euro / Uitgever: Taschen / Importeur: Librero / ISBN: 978-3-8365-2519-0

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook