20-04-2009 - In de nieuwbouwwijken herleeft het traditionalisme de laatste tien jaar door woningen met hellende daken in baksteen en hout. Fotografe Korrie Besems bracht deze wijken in beeld met het boek "Verzonnen Verleden".
De opkomst van dit neo-traditionalisme begon met bouwwerken van buitenlandse architecten als Charles Vandenhove, Rob Krier, Adolfo Natalini en Michael Graves en de Nederlander Sjoerd Soeters. In projecten als de Resident in Den Haag en het Waagstraatcomplex in Groningen wordt met stedenbouwkundige en architectonische middelen teruggegrepen op het verleden. Voor de traditionele vormgeving in de recente Vinex-wijken zijn vooral Nederlandse architectenbureaus als Soeters Van Eldonk, Molenaar Van Winden, FARO en KOW verantwoordelijk.
Voorbeelden van deze architectuur zijn woningen in verschillende kleuren baksteen en in hoogte verspringende daken die kleinschaligheid suggereren. Deze Vinex-wijken worden bijvoorbeeld vormgegeven als een traditionele dorpskern, waar Brandevoort bij Helmond een goed voorbeeld van is of als burchten zoals De Haverleij bij Den Bosch.
Naast de fotografie van Besems is er een tekstuele bijdrage van Bernard Hulsman. Hij plaatst het neo-traditionalisme in historische context met een tekst van een tiental pagina's. Hij gaat hierin in op het ontstaan van de stroming met buitenlandse architecten als Krier, Natalini en Vandenhove, de gelijkvormigheid van de wijken en het vermeende verschil van smaak tussen de ontwerpers en het publiek. Hij besluit met de resultaten van de "Smaaktest Nederlandse Woningbouw" van FARO waaruit blijkt dat de voorkeur van zowel ontwerpers en publiek samenvalt bij gebouwen als de Sphinxen van Neutelings Riedijk en Ter Huivra van Claus en Kaan in Joure.
"Verzonnen Verleden" is vooral een fotoboek. Middels deze foto's toont het de retro architectuur in de hedendaagse Vinex-wijken die de afgelopen tien jaar in Nederland zijn gebouwd. Enig minpunt is de merkwaardige vormgeving door de vele lege grijze pagina's tussen elke fotopagina.
Informatie: Verzonnen Verleden / tekst: Bernard Hulsman / fotografie: Korrie Besems / vormgeving: -SYB- / 140 pagina's / afmetingen: 34 bij 21,5 cm / Nederlandstalige en Engelstalige editie / uitgever: episode publishers / ISBN: 978-90-5973-103-5 / prijs 29,50 euro.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook