> > Nieuwbouw Bredase wijk Spring

Nieuwbouw Bredase wijk Spring

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

31-03-2011 - Van aken architecten heeft, in opdracht van woningcorporatie WonenBreburg en Kikx development, het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw in de nieuwe Bredase wijk Spring. Het gaat om het inbreidingsplan VOS-terrein dat uit zes deelplannen bestaat.

De nieuwe wijk voorziet straks in een grote diversiteit aan woon-, werk- en commerciële ruimte. De bouw van de eerste twee deelplannen is op 25 maart 2011 officieel van start gegaan. Deze worden naar verwachting in april 2012 opgeleverd.

Het ontwerp omvat het gebied Verbeetenstraat, Oosterstraat en Scheldestraat ten westen van Breda. Dit bestaat uit zes deelplannen en is een onderdeel van de stedelijke vernieuwingsopgave De Heuvel. Er komen 20 eengezinswoningen, 12 woon-werkwoningen, 82 appartementen en ongeveer 4.000 m² commerciële bedrijfsruimte.

In de oksel van de Verbeetenstraat en Scheldestraat komt het meest prominente gebouw dat met zijn gekromde volume het centrale plein omarmt. De plint is bestemd voor commerciële ruimte en de vier bouwlagen daarboven voor 38 appartementen (deelplan I). Aan de westzijde van de Verbeetenstraat komt een bouwblok met op de begane grond commerciële ruimte en daarboven twee bouwlagen met 26 appartementen (deelplan II). Aan de oostzijde van de Verbeetenstraat komen 12 woon-werkwoningen (deelplan III) en in de Demerstraat 20 eengezinswoningen (deelplan IV). Op de hoek van de Verbeetenstraat en Oosterstraat wordt commerciële ruimte gerealiseerd met daarboven drie bouwlagen voor 18 appartementen (deelplan V). Op de hoek van de Scheldestraat en Demerstraat komt een gebouw met drie bouwlagen waarvan de bestemming nog ingevuld moet worden (deelplan VI). De nieuwe wijk Spring is straks een uitdagende en dynamische omgeving waar de mensen prettig kunnen wonen, werken en winkelen.

Kenmerkend voor de architectuur in de zes deelplannen is het gebruik van metselwerk. Hiermee sluit het plan van van aken architecten aan op de aangrenzende plangebieden. De gevels worden opgetrokken in een rood tot roodbruine kleur metselwerk met verschillende nuanceringen. In contrast met het rode metselwerk krijgen de kozijnen hoofdzakelijk een witte kleur. Deze worden verdiept, vlak of als bloemkozijn uitgevoerd waardoor de gevels meer geleding en plastiek krijgen. De plinten waarin de commerciële ruimten komen, worden gematerialiseerd in glas en metselwerk.

Afhankelijk van de wijkfunctie worden er verschillende sferen gecreëerd. Zo verkleint de schaal van het woongebied zich naar de 20 eengezinswoningen. Het verticale ritme van de schoorstenen en het licht gebogen straatprofiel zorgen voor een intieme woonsfeer.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook