> > Ontwerp Kenniscampus Leeuwarden gepresenteerd

Ontwerp Kenniscampus Leeuwarden gepresenteerd

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-07-2011 - Mecanoo architecten ontwerpt 246 studentenwoningen aan de rand van Kenniscampus Leeuwarden. De periode van schets tot oplevering is slechts 1 jaar waardoor studenten al voor het studiejaar 2012/2013 hun intrek in de nieuwe woningen kunnen nemen.

Met deze studentenwoningen krijgt Kenniscampus Leeuwarden een bijzonder vormgegeven wooncomplex van een hoogwaardige kwaliteit, op slechts vijf minuten wandelen van het centrum. Studentenhuisvesting Leeuwarden is initiatiefnemer en investeerder van het complex, Kamerbemiddeling Leeuwarden zal de woningen exploiteren en beheren.

De woningen liggen langs een wandelpromenade aan de Rengerslaan, deels in het water van de Oude Meer. Mecanoo heeft drie torentjes ontworpen, die elk zes lagen hoog zijn, omgeven door een tapijt van gras. De gevels zijn uitgevoerd in ambachtelijke handvorm bakstenen. Door het kleurverloop van donker naar licht, lijken de torentjes uit het water op te rijzen. De speelse compositie van de grote ramen in de gevel levert niet alleen aan de buitenkant een gevarieerd beeld op, maar ook aan de binnenkant: elke kamer heeft het raam op een andere plek en krijgt veel daglicht. Door slim gebruik van duurzame materialen en de toepassing van energiezuinige installaties, is het studentencomplex één van de meest duurzame in Nederland. De gebouwen krijgen daarnaast een flexibele indeling, waardoor ze in de toekomst eenvoudig hergebruikt kunnen worden.

Mecanoo heeft talrijke projecten op haar naam staan op het gebied van studentenhuisvesting. Eind mei 2011 werd de opdracht voor 1900 studentenwoningen op studentencampus de Leidse Schans in Leiden verworven. Eerder die maand kreeg het bureau de opdracht voor het ontwerp van de nieuwe campus van de National University of Science and Technology (MISiS), één van de leidende technische universiteiten van Rusland. In 2008 realiseerde Mecanoo al 216 studentenwoningen voor de TU Delft. Ook deze werden in een kort tijdsbestek gerealiseerd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook