> > Kerk Coop Himmelb(l)au voltooid

Kerk Coop Himmelb(l)au voltooid

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-08-2011 - De Martin Luther kerk in het Oostenrijkse plaats Hainburg is voltooid. Het dak is de belangrijkste blikvanger van deze door architectenbureau Coop Himmelb(l)au ontworpen kerk.

De Martin Luther kerk, een ontwerp van het Oostenrijkse architectenbureau Coop Himmelb(l)au: een detail van het dak, de kerk met de 20 meter hoge kerktoren en impressie van de 25 bij 17 metende dakconstructie (beeld: Coop Himmelb(l)au).

De protestantse kerk werd in minder dan een jaar gebouwd in het centrum van de Oostenrijkse stad Hainburg. De kerk is gerealiseerd op een wigvormige locatie. Naast de entree van het kerkgebouw staat de lusvormige kerktoren. De plattegrond van de kerk is verrassend rationeel van opzet. Parallel aan de Leyer gasse ligt een een zone met ondersteunende ruimten (keuken, kantoren en sanitair). Daarachter bevinden zich de gang en de hoofdruimten van de kerk: een gebedsruimte en de kerkzaal. De gang eindigt bij de kerktuin.

De vorm van het gebouw is afgeleid van die van een enorme "tafel", de gehele dakconstructie rust op de benen van de "tafel" - vier stalen kolommen. Een ander belangrijk element is het plafond van de gebedsruimte, de vorm van het plafond is ontwikkeld op basis van het gebogen dak van een naburige Romaanse knekelhuis. De geometrie van dit eeuwenoude gebouw is vertaald in een nieuwe vorm en met de hedendaagse digitale techniek vastgelegd.

Net als in andere projecten van Coop Himmelb(l)au zijn de dakelementen van het kerkgebouw geassembleerd op een scheepswerf. De uitvoering van de ingewikkelde vorm vereiste specifieke technologieën van metaalverwerking en -productie die alleen beschikbaar zijn in de scheepsbouw. De verwijzing naar de scheepsbouw doet tegelijk ook denken aan Le Corbusier, die diende als een belangrijke inspiratiebron, vooral door zijn klooster La Tourette bij Lyon.

Projectinformatie Martin Luther kerk - Adres: hoek Alte Poststrasse en Leyer gasse, Hainsburg, Oostenrijk / Opdrachtgever: Association „Freunde der Evangelischen Kirche in Hainburg/Donau / Ontwerp: Coop Himmelb(l)au (Wolf D. Prix, Martin Mostböck, Sophie-Charlotte Grell met Steven Baites, Daniel Bolojan, Victoria Coaloa, Volker Kilian, Martin Neumann, Martin Jelinek) / Constructeur: Bollinger Grohmann Schneider ZT / Aannemer: Markus Haderer Baubetrieb / Brutovloeroppervlak: 289 m² / Ontwerp - oplevering: 2008-2011.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook