> > Renovatie hoofdkantoor ASR door MVSA

Renovatie hoofdkantoor ASR door MVSA

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-08-2011 - Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA) uit Amsterdam wordt architect van de renovatie van het ASR hoofdkantoor te Utrecht Rijnsweerd.

De Raad van Bestuur van ASR koos unaniem voor het ontwerp van Meyer en Van Schooten Architecten. Dit architectenbureau won de prijsvraag voor de renovatie van Benthem Crouwel, architectenbureau cepezed en INBO.

Het ASR-gebouw, dat dateert uit 1974, zal worden aangepast aan de moderne maatstaven voor duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. ASR brengt het aantal kantoorlocaties terug naar drie, met Utrecht als hoofdkantoor.

In het ontwerp van Meyer en Van Schooten Architecten blijft een aantal karakteristieke kenmerken van het ASR-pand behouden, maar er zal ook veel veranderen. Zo zullen de betonnen borstweringen verdwijnen en plaatsmaken voor glazen buitenwanden, waardoor er veel meer daglicht het gebouw binnenkomt. Om aan de lange termijn doelstelling te voldoen om het energieverbruik met 30 procent terug te brengen in 2020, worden technische installaties zoals klimaatbeheersing vervangen door moderne, energiezuinige apparatuur. Het ASR-gebouw wordt ook volledig ingericht op het Nieuwe Werken, met 2.800 flexibele werkplekken voor 4.000 werknemers.

Het ASR gebouw aan de Archimedslaan in Utrecht is met een totale oppervlakte van 84.000 m² een van de grootste kantoorgebouwen van Nederland. Het gebouw werd in 1974 in gebruik genomen door het toenmalige AMEV, een van de rechtsvoorgangers van ASR. In 2010 besloot ASR om het pand aan de Archimedeslaan te renoveren in plaats van een nieuw kantoor te bouwen. De locatie, kostenbesparingen en de goede aansluiting op de duurzaamheidsambities van ASR gaven de doorslag voor deze keuze voor renovatie.

Meyer en Van Schooten Architecten maakt voor ASR Vastgoed Ontwikkeling (en Provastgoed Nederland) ook het ontwerp van het nieuwbouwgedeelte van De Monarch aan de Beatrixlaan in Den Haag.

Eind 2015 moet het vernieuwde ASR hoofdkantoor klaar zijn.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook