> > Jongerencentrum van JDWA en OPEN in Genk (B)

Jongerencentrum van JDWA en OPEN in Genk (B)

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-10-2011 - Johan De Wachter Architecten (JDWA) ontwerpt in samenwerking met OPEN Architecten een nieuw onderkomen voor Gigos Jongerenwerking. De nieuwbouw komt aan de rand van het parkbos in de wijk Nieuw Sledderlo, Genk (België).

Onlangs wonnen JDWA en OPEN Architecten de prijsvraag voor het jongerencentrum met het ontwerpvoorstel 'De Veranda'. In september is met de planuitwerking voor dit nieuwe jongerencentrum gestart.

In het masterplan voor Klein Sledderlo staan twee uitgangspunten voor deze nog kwetsbare wijk centraal: de versterking van het sociale weefsel en de aanpak van de sociale knelpunten. JDWA geeft met haar ontwerp van De Veranda actief vorm aan deze uitgangspunten.

Het eerste aspect is de ruimtelijke inpassing van het nieuwe gebouw in relatie tot de toekomstplannen voor het centrale park(bos) en de concepten over het gebruik en definitie van het openbaar gebied. Ten tweede is de jongerenwerking als sociale voorziening in de wijk, samen met naastgelegen buurtcentrum en de school, een belangrijk middel voor het creëren van hernieuwde sociale cohesie in Nieuw Sledderlo.

Het gebouw is een eenvoudige constructie van stalen kolommen en balken, stalen dakplaten en een groendak. Deze bouwmethode biedt een grote flexibiliteit voor de invulling en programmering van het gebouw. Ook voor de toekomst is het makkelijk aanpasbaar en kan worden gereageerd op nieuwe inzichten voor gebruik of veranderende gebruikerswensen.

Het gebouw voor Gigos Jongerenwerking wordt een transparant onderkomen voor jongeren dat voor de bewoners van de omliggende woonwijk tevens fungeert als poort naar het parkbos. Zo verbindt De Veranda de buurt met het park.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook