> > BREEAM voor Enexis regiokantoor Maastricht

BREEAM voor Enexis regiokantoor Maastricht

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-11-2011 - Enexis in Zwolle ontving tijdens het Duurzaam Gebouw Congres het BREEAM Excellent ontwerpcertificaat. De Dutch Green Building Council reikte het certificaat uit voor het door Atelier PRO ontworpen regiokantoor van Enexis in Maastricht.

Atelier PRO architekten uit Den Haag ontwerpt drie nieuwe regio kantoren voor Enexis in Maastricht, Venlo en Zwolle. Enexis, voorheen onderdeel van Essent, wil met deze nieuwe duurzame kantoren een energieneutrale huisvesting voor haar medewerkers realiseren. De ontwikkeling van een intelligent landelijk elektriciteitsnet (het smart grid, onder meer geschikt voor het opladen van elektrische auto’s) gaat samen met de bouw van eigen duurzame huisvesting voor de bedrijfsonderdelen die het netwerk aanleggen, beheren en onderhouden in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland.

BREEAM waardeert duurzaamheidsprestaties van gebouwen. Het maakt gebruik van een kwalitatieve weging waarmee als totaalscore één van de volgende waarderingen kan worden behaald: Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding. In het certificeringstraject wordt met behulp van BREEAM-NL Nieuwbouw niet alleen gekeken naar het energieverbruik van een pand. Ook het landgebruik en ecologie, het bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort tellen mee. Enexis streeft voor haar huisvesting naar BREEAM Excellent en in Zwolle zelfs naar Outstanding.

Al bij de eerste definitie van de gebouwvorm en -oriëntatie, daglichttoetreding, warmteweerstanden is er gestreefd naar maximale energiebesparing. Dit heeft geleid tot een EPC van 0. Om de energievraag van het werkelijke gebouw- en gebruikersgebonden energieverbruik volledig te kunnen compenseren, dient er tevens energie te worden opgewekt. Dit gebeurt door middel van photovoltaïsche cellen op het dak.

De combinatie, van het behalen van een BREEAM Excellent certificaat en het nemen van verregaande maatregelen voor energieneutraliteit, is in Nederland niet eerder vertoont. Hiermee wordt de lat voor duurzaam bouwen in Nederland weer hoger gelegd.

De bouw van het Enexis regiokantoor in Venlo is in oktober 2011 gestart, realisatie staat gepland voor september 2012. Oplevering van de vestigingen in Maastricht en Zwolle volgen in december 2012. Na realisatie worden de gebouwen door de Dutch Green Building Council opnieuw beoordeeld om een oplevercertificaat te behalen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook