> > De Oriënt in Den Haag voltooid

De Oriënt in Den Haag voltooid

13-12-2011 - Het door WAM Architecten ontworpen woongebouw De Oriënt in de Haagse Transvaalbuurt is voltooid.

De Oriënt ligt op een centraal punt in de wijk, tegenover de Julianakerk, die nu in gebruik is als buurthuis.

De eerste woningen van De Oriënt in Transvaal in Den Haag zijn overgedragen aan de bewoners. Eind dit jaar wordt het project volledig opgeleverd. Opdrachtgever Era Contour wil met het project de Haagse Hindoestaans-Surinaamse gemeenschap van passende woon- en werkruimtes voorzien. Het ontwerp is een voorbeeld van wat architect Wilfried van Winden Fusion architectuur noemt.

Het gebouw bestaat uit ruim zestig eengezinswoningen van drie of vier bouwlagen, zestien appartementen, elf compacte portiekwoningen en commerciële ruimtes.

Het complex heeft een V-vormige structuur met woningen georiënteerd op de omgeving en op de twee semipublieke pleinen. Op de begane grond bevindt zich 650 m² commerciële ruimte. Op hetzelfde niveau, onder het binnenterrein en de tuinen is een parkeergarage voor 160 auto's gelegen.

Opvallend zijn de bijna honderd speciaal ontworpen, vier meter hoge metalen pinakels die op de dakrand van het gebouw zijn geplaatst. Ook de sierlijke hekwerken, in combinatie met de koperen koepels en de geglazuurde bakstenen, dragen onmiskenbaar bij aan de oriëntaalse uitstraling.

Het kleurrijke pauwmotief – een typisch Hindoestaans symbool dat staat voor trots – keert op verschillende plaatsen terug, zowel in de gevels van de woningen als in de inrichting van de besloten buitenruimte.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook