24-01-2012 - Vandaag gaat in theater ’t Voorhuys in Emmeloord de nieuwste film van cineast Louis van Gasteren in première. De film Terug naar Nagele is na 50 jaar een vervolg op de film Een nieuw dorp op nieuw land.
Voorafgaand aan de première organiseert gemeente Noordoostpolder een symposium over de leefbaarheid in kleinere dorpen.
Nagele is als nieuw dorp één van de belangrijkste parels op het gebied van het naoorlogs erfgoed van Nederland. Het dorp is in de rijksvisie Erfgoed en Ruimte opgenomen als een van de dertig naoorlogse gebieden van nationaal belang. Het dorp is een uniek in architectuur-historische, en stedenbouwkundige zin en in zijn groenaanleg. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil samen met de gemeente dat de cultuurhistorische kwaliteiten herkenbaar blijven en voor de toekomst in stand gehouden worden. Van Gasteren maakte vanwege het unieke karakter van het dorp tussen 1956 en 1960 een documentaire over het ontstaan van het dorp. In zijn nieuwe film praat hij met architecten, bewoners en bestuurders.
Nagele kampt, net als veel andere plattelandsdorpen, met leefbaarheidsproblemen. Daarin is het dorp niet uniek. Als voorprogramma van de première is een symposium georganiseerd over de leefbaarheid in kleinere dorpen. Pi de Bruijn, architect en mentor van het onderzoekslab van de Rijksbouwmeester, Anet Scholma, directeur van Buro Mien Ruys en Yttje Feddes, rijksadviseur voor het Landschap geven een inleiding. Na deze drie inleidingen is er een forumdiscussie, waarin naast de inleiders ook aanschuiven: Anjo Geluk (bewoner en voorzitter Museum Nagele), en Peter Timmer van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
De première en het symposium maken onderdeel uit van het jubileumjaar in Noordoostpolder. In 2012 is het 50 jaar geleden dat de gemeente Noordoostpolder ontstond en 70 jaar geleden dat de polder werd drooggelegd.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook