> > Programma architectuurfestival ZigZagCity

Programma architectuurfestival ZigZagCity

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-03-2012 - Architectuurfestival ZigZagCity laat van 20 april tot en met 6 mei de binnenstad van Rotterdam op een verrassende manier zien, langs een alternatieve route waarbij de gebouwen, maar ook de verhalen van bewoners en ondernemers aan bod komen.

ZigZagCity laat Rotterdam van een heel andere kant zien. Het Lijnbaankwartier met de verborgen binnenplaatsen en binnentuinen kent allerlei plekken die voor veel mensen onbekend zijn. Kunstenaars en architecten als DUS Architecten, Observatorium, Gyz la Rivière, Rnul Interactive, Thijs van Vuure en Iris Schutten veranderen van 20 april tot en met 6 mei met ZigZagCity de binnenstad in een aangenaam recreatieoord.

Wandelend van het Hofplein naar het Museumpark, kom je op bijzondere plekken. Kunstenaar Gyz La Rivière laat het Hofplein herleven als uitgaansgebied. In het stripverhaal Pschorry! bundelt hij historische verhalen. Legendarische café’s als Pschorr, Loos, Kroon en Bristol brengt La Rivière tot leven op een markante plek aan het Hofplein met mooi uitzicht op de stad.

Even verderop is een smalle doorgang van de Kruiskade naar het Stadhuisplein die bijna niemand gebruikt. Voor Rnul Interactive en bioloog/filosoof Thijs van Vuure is het een van de meest onnatuurlijke plekken van de stad. Juist hier geven ze bezoekers van ZigZagCity een interactieve natuurbeleving. Je krijgt het gevoel alsof op je in het bos of op het strand loopt.

In het originele ontwerp van de Lijnbaan waren verschillende rustplekken. Zoals de groene binnentuin achter Capri. Kunstenaarsgroep Observatorium wil het in ere herstellen als een oase van rust midden in de stad. Voor ZigZagCity richten ze het in als dé all-inclusive stadstuin. Een plek om te ontspannen, te picknicken, te werken, vrienden te ontmoeten en te spelen.

Op een andere binnenplaats even verderop maakt DUS architecten het meest tijdelijke paviljoen ter wereld: the Bubble Building, gemaakt van zeepbellen. Hoe meer mensen meewerken hoe groter de zeepbel wordt. The Bubble Building wordt continu gefotografeerd zodat iedereen zijn eigen fotomoment heeft.

Wie meer wil weten over het Lijnbaangebied kan een reis boeken bij ZigZagTravel. Hostesses nemen je meer naar bijzondere plekken, geven uitleg en zorgen voor ontmoetingen met prominente mensen van het festival. Boek bijvoorbeeld een Urban Survivaltocht of een Shop ‘till You Drop- tour geheel verzocht door Rotterdam ArchiGuides.

Achter de Oude Binnenweg ligt de Boomgaardhof, een gebied dat voor 70% uit blinde muren bestaat. Architect Iris Schutten liet zich door deze kale ruimte inspireren. In haar installatie Urban Wasteland Remix prikkelt ze de fantasie over wat er op deze plek zou kunnen. Bezoekers nemen plaats in een berg zitzakken, snoepen van een appel en beleven hoe het hof verandert in een levendige woonstraat.

Op verschillende plekken op de route komen verhalen bewoners en ondernemers uit de binnenstad terug. Theatermaker Wim Staessens interviewde hen en maakte er een theatrale route van, waarbij wat zich binnen in de gebouwen afspeelt buiten zichtbaar wordt.

ZigZagCity sluit aan bij de 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (20 april t/m 12 augustus). Onder de titel Making City wordt getoond hoe de stad van morgen tot stand komt. Hoofdlocatie is het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) waar verschillende tentoonstellingen en debatten plaatsvinden. Daarnaast is rond het Centraal Station en Hofplein te zien hoe de stedelijke omgeving van de toekomst eruit kan zien. Het Schieblock vormt hier de spil met een programma van events, tentoonstellingen, pop-up stores en pocket parks. ZigZagCity verbindt de centrale plekken van de IABR en sluit aan bij het architectuurprogramma van festival Motel Mozaïque en toont het heden, verleden en de toekomst van de stad op een unieke en ongedwongen manier.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook