> > Verslaafdenopvang Bijlmer voltooid

Verslaafdenopvang Bijlmer voltooid

22-06-2012 - De door Atelier Kempe Thill ontworpen verslaafdenopvang aan het Anton de Komplein in de Amsterdamse Bijlmermeer is voltooid.

In 2007 kreeg Atelier Kempe Thill de opdracht van Rochdale Projectontwikkeling om voor gebruiker HVO Querido Amsterdam een verslaafdenopvang te ontwerpen.

Het vierkante kavel van vijfentwintig bij vijfentwintig meter waarop de verslaafdenopvang is gebouwd, bleek ongunstig voor de organisatie van het programma, aangezien alle (over het algemeen smalle) kamers direct daglicht behoeven. Daarom is het gebouw georganiseerd langs de randen van het kavel wat resulteert in een programmatische ringvorm. Een compacte ontsluiting in de vorm van een “overdruktrappenhuis” die centraal in het gebouw geplaatst is, zorgt ervoor dat een tweede vluchttrap niet noodzakelijk is. Binnen deze ring is een ‘leegte’ gecreëerd waarvoor geen programma voorzien was en welke als atrium wordt opgevat.

Op de begane grond bevindt zich, over een hoogte van drie verdiepingen, de grote centrale huiskamer. Deze ruimte heeft de vorm van een kubus met ribben van negen meter. De beleving van de ruimte is nog groter door het verlagen van het vloerniveau in het atrium, waardoor het gemeenschappelijk gebruik optisch benadrukt wordt. Deze ruimte ontstond bijna uit zichzelf door de logica van het kavel en was oorspronkelijk geen onderdeel van het programma van eisen. Het vormt nu het centrum van het gebouw en als ruime ‘woonkamer’ kan deze gebruikt worden voor diverse activiteiten ter bevordering van de socialisatie van de bewoners.

Boven het atrium bevindt zich het dakterras, dat is ontworpen als een intiem en introvert hof.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook