> > Nederlandse bureaus in competitie ESS Zweden

Nederlandse bureaus in competitie ESS Zweden

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-07-2012 - Bjarke Ingels Group, Foster + Partners, Henning Larsen Architects en de teams Mecanoo / Tengbom / Happold en Benthem Crouwel / West 8 zijn geselecteerd voor de internationale competitie voor het nieuwe European Spallation Source (ESS) onderzoekscentrum in Zweden.

ESS komt in de omgeving van Malmö bij de plaats Lund. Naast kantoren, laboratoria en een auditorium biedt het centrum onderdak aan een superkrachtige neutronenbron, die gebruikt wordt voor structuurstudies van materialen in de natuurkunde, scheikunde en biologie. Bij de vormgeving van de gebouwen moet zowel rekening gehouden worden met de uitstraling van het onderzoekscentrum en de technische eisen als met de inpassing in het landschap en de toekomstige kenniscampus Science Village.

ESS directeur generaal Colin Carlile: “In de 21ste eeuw moeten grootschalige onderzoekscentra niet op fabrieken lijken of energieverspillend zijn. Duurzame gebouwen die aantrekkelijk zijn om in te werken en naadloos aansluiten op hun omgeving, daar draait het om in deze tijd.”

ESS zal bij oplevering in 2019 één van ’s werelds grootste onderzoeksfaciliteiten zal zijn.

Eind oktober 2012 wordt het winnende ontwerp bekendgemaakt.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook