07-12-2008 - Maarten Helle fotografeerde de afgelopen jaren de belettering van een groot aantal gebouwen in Amsterdam. Het resultaat van deze ontdekkingsreis naar typografie die deel uit maakt van de architectuur is nu gepubliceerd in het boek "Amsterdam in Letters".
Vooral in de periode vanaf eind 19e eeuw tot de Tweede Wereldoorlog werden veel gebouwen van teksten voorzien die bijvoorbeeld de naam of de gebruiker van het gebouw aanduiden. In de gebouwen van de Amsterdamse School architecten werd naast beeldhouwwerk met grote regelmatig typografie opgenomen. Bekende voorbeelden zijn De Dageraad en Het Scheepvaarthuis. Ook gebouwen als de Cineac van Duiker met zijn opvallende rode tekst of Theater Tuschinsky zijn opgenomen.
Toch heeft Maarten Helle een groot aantal voorbeelden van na de Tweede Wereldoorlog gevonden in de hoofdstad. Enkele van deze recente voorbeelden van typografie zijn het gedicht in baksteen op het gebouw Batavia uit 2000 (ontwerp Frits van Dongen), het prefab betonnen Boostergemaal Oost uit 2005 (ontwerp Bekkering Adams) en de tekst in stippen op het INIT gebouw uit 2004 (ontwerp Groosman Partners).
De foto's zijn geordend op het materiaal waarin de teksten zijn gerealiseerd, zoals steen of metaal. Via de kaarten achterin het boek zijn de locaties waar de foto's zijn gemaakt makkelijk te achterhalen. Ook bevat het een register met de ontwerpers. De korte inleidende tekst is van Willem Ellenbroek.
Amsterdam in Letters heeft een handzaam formaat en laat een groot aantal beelden zien. Het fotoboek toont verrassende voorbeelden van details van gebouwen in de hoofdstad.
Informatie: Amsterdam in Letters - typografie en architectuur / Fotografie en samenstelling: Maarten Helle / tekst: Willem Ellenbroek / Vormgeving: Anne Mieke Eggenkamp / Nederlands en Engelstalig / 192 pp / Afmetingen: 17 x 24 cm / Uitgever: Valiz / ISBN 978-90-78088-25-7 / Prijs 29,50 euro.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook