> > Gemeentehuis van Hans van Heeswijk architecten

Gemeentehuis van Hans van Heeswijk architecten

10-10-2012 - De fusiegemeente Lansingerland heeft een gemeentehuis gekregen naar ontwerp van Hans van Heeswijk architecten.

In 2007 zijn Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek samengegaan in de nieuwe gemeente Lansingerland met 54.000 inwoners. Het gemeentehuis is van vijf afzonderlijke locaties verhuisd naar één nieuw gebouw.

Het nieuwe gebouw kent twee bouwdelen: een publieksgebouw en een losstaande kantoorvleugel. De bouwdelen zijn met elkaar verbonden via een loopbrug. Het nieuwe gebouw biedt werkplekken aan 450 medewerkers.

Het representatieve en transparante publieksgebouw - het vierkante bouwdeel - dat de publieksruimtes bevat, valt op door een overmaats uitkragend vlak staaldak met een riant overstek. Een reliëf van wuivend riet is in het beton langs de waterkant aangebracht. Binnen valt er van alle kanten licht in de centrale hal. Rond dit drie verdiepingen hoge riante ronde atrium is het gebouw helder, open en uitnodigend uitgewerkt. Op verschillende verdiepingen bevinden zich de karakteristieke trommelvormige uitkragende en in elkaar geschoven ruimtes met daarin trouwzaal, raadzaal en Burgemeester & Wethouder kamer. Door twee soorten hout afwisselend toe te passen (donker Amerikaans kersen- en licht essenhout) kreeg ieder van deze ruimtes een eigen identiteit. De lattenstructuur bestaat om en om uit stroken glas en hout waardoor deze ruimtes ook hun openheid en uitzicht behouden. De ronde lichtkoepels op het dak hebben een doorsnede van drie meter, waardoor er ook veel daglicht in het atrium, het hart van het gebouw, komt. Onder het enorme dakoverstek is het buitenterras van het personeelsrestaurant met uitzicht tot aan Delft, Rotterdam en Den Haag.

Rechts van de licht hellende oprijlaan flankeert het gemeentelijke kantoorvleugel. Geparkeerde auto’s verdwijnen daaronder uit het zicht. Er zit een lichte kromming in de langwerpige plattegrond van de kantoorvleugel, wat het gebouw overzichtelijk maakt en het ruimtelijke effect ten goede komt. De twee gebouwen bieden in totaal 13.500 m² vloeroppervlak.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook