> > Recensie: Brinkman en Van der Vlugt Architecten

Recensie: Brinkman en Van der Vlugt Architecten

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-11-2012 - Architect Joris Molenaar kreeg als net afgestudeerd architect opdracht tot renovatie Huis de Bruyn in Schiedam van Brinkman en Van der Vlugt architecten uit 1930. Dit vormt het begin van jarenlang onderzoek naar deze architecten en uiteindelijk de publicatie van het boek "Brinkman en Van der Vlugt Architecten".

enkele pagina's uit het eerste hoofdstuk

Molenaar maakte in samenwerking met Jeroen Geurst in 1983 al een boek en tentoonstelling over architect Leen van der Vlugt en was betrokken bij de restauratie van Huis Sonneveld bij het Nederlands Architectuurinstituut tot museumwoning (1997-2001). Recent pleitte hij met een aantal prominente Rotterdammers voor behoud van voetbalstadion De Kuip.

Precies 100 jaar geleden richtte Michiel Brinkman zijn architectenbureau op. Na zijn plotselinge overlijden in 1925 neemt de dan nog studerende zoon Jan Brinkman het bureau over. De belangrijkste opdracht op dat moment is de Van Nellefabriek. Op verzoek van opdrachtgever Kees van der Leeuw gaat Brinkman samenwerken met architect Leen van der Vlugt.

De auteur koos als invalshoek voor het boek de ontwikkeling van het vooroorlogse Rotterdam. De volledige titel van het boek is dan ook "Brinkman en Van der Vlugt Architecten - Rotterdams City-Ideaal in International Style". Het werk van het bureau is immers onlosmakelijk met deze stad verbonden. Bekende projecten van Brinkman en Van der Vlugt zijn behalve het eerder genoemde voetbalstadion De Kuip en de Van Nellefabriek, de witte moderne villa's Huis van der Leeuw (1927 - 1930) en Huis Sonneveld (1929 - 1933).

De lezer krijgt een beeld van de ontwikkeling en plannen voor de stad Rotterdam in het interbellum. Zo voltooien Brinkman & Van der Vlugt het plan voor de Mathenesserweg van Michiel Brinkman met een modernere horizontale architectuur. Hoewel uitgevoerd door vele verschillende bouwbedrijven kreeg de straat een sterke eenheid.

Brinkman & Van der Vlugt ontwierpen ambitieuze plannen voor het centrum van de stad zoals een concert- en zalengebouw aan de Rochussenstraat uit 1931 dat met zijn ronde gevels sterk doet denken aan de ontwerpen van de Duitse architect Erich Mendelsohn en een moderne kantoortoren voor Heldring & Pierson 1933 aan de Coolsingel. Enkele jaren later voltooide architect Dudok op dezelfde locatie de Erasmusflat. In het centrum wisten Brinkman & Van der Vlugt slechts enkele projecten te realiseren waaronder een bankfiliaal voor R. Mees & Zonen aan de 's Gravendijkwal en de uitbreiding van de Diaconesseninrichting aan de Westersingel.

Het boek omschrijft de ontwikkeling van de architecten in de periode 1912 tot 1940. Er is gekozen om niet zoals in de BONAS-reeks een compleet oeuvre te documenteren, maar 21 projecten uitgebreid te belichten met historische foto's, enkele foto's van de huidige situatie, tekeningen en analyses. Het langverwachte "Brinkman en Van der Vlugt Architecten" is onmisbaar voor geïnteresseerden in de ontwikkeling van de moderne architectuur in Nederland en de ontwikkeling van het vooroorlogse Rotterdam.

Informatie: Brinkman & Van der Vlugt Architecten - Rotterdams City Ideaal in International Style / Auteur: Joris Molenaar / Ontwerp: Manifesta / Foto’s Jannes Linders / Gebonden / 272 pagina's / 24,5 x 30 cm / Nederlandstalige editie ISBN 978-94-6208-010-2 / Engelstalige editie ISBN 978-94-6208-011-9 / Prijs: 49.50 euro

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook