> > Henning Larsen wint competitie ESS

Henning Larsen wint competitie ESS

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-03-2013 - Een team bestaande uit Henning Larsen Architects, COBE, SLA, Buro Happold, NNE Pharmaplan en Transsolar heeft de internationale architectuurcompetitie voor European Spallation Source (ESS) in Lund, Zuid-Zweden, gewonnen.

beelden: Henning Larsen Architects

ESS wordt 's werelds grootste en meest geavanceerde voorziening voor op neutronen gebaseerd onderzoek. Onderdeel van ESS is een 600 meter lange deeltjesversneller en diverse faciliteiten voor de onderzoekers, waaronder laboratoria, kantoren en een collegezaal. Het complex is gedeeltelijk toegankelijk voor publiek, hiervoor wordt een bezoekerscentrum gerealiseerd. Het totale programma beslaat 100.000 m².

Naar verwachting wordt het eerste deel van ESS in 2019 voltooid. In 2025 is het gehele complex in bedrijf. Er zullen 2.000 tot 4.000 onderzoekers van over de gehele wereld gebruik maken van ESS.

De internationale ontwerpwedstrijd voor ESS werd gestart in de tweede helft van 2012. In totaal namen vijf teams mee aan de competitie, waaronder Foster + Partners, Mecanoo, Benthem Crouwel, West 8, HOK en BIG. De tweede ronde ging tussen Henning Larsen en BIG. De jury beoordeelde de voorstellen op architectuurvisie, flexibiliteit, financiële en functionele haalbaarheid, veiligheid, duurzaamheid, milieu-impact en begrip voor processen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook