> > Heemschut: 'Betere afweging afstoten monumenten'

Heemschut: 'Betere afweging afstoten monumenten'

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

06-03-2013 - Bond Heemschut is niet principieel tegen het afstoten van monumentaal vastgoed in rijksbezit met een erfgoedfunctie. Het pleit wel voor een betere inhoudelijke afweging.

Het Rijk wil 34 Rijksmonumenten verkopen, waaronder Trompenburgh in 's-Gravenland, Kronenburgertoren in Nijmegen en Vesting Naarden. Een aantal objecten kan volgens Heemschut prima naar gemeenten en particulieren, maar veel anderen, zoals verdedigingswerken, ruïnes, grafmonumenten en herdenkingsnaalden niet. Hier zit een memoriefunctie op, waar een nationale verplichting voor geldt. Er kan nooit een verdienmodel op los gelaten worden.

Hier mist Heemschut een inhoudelijke afweging. Behalve een kleinere overheid en opgelegde bezuinigingen bij de Rijksgebouwendienst zijn er geen steekhoudende argumenten om deze objecten nu van de hand te doen.

Er is geen duidelijk inzicht in wat de gehele operatie de overheid kost en wat het uiteindelijk oplevert. Daar blijft de rijksoverheid vaag over. Zo betogen wij dat het afstoten van monumentaal vastgoed naar provincies, gemeenten en waterschappen per definitie geen bezuiniging kan zijn, omdat de onderhoudskosten voor deze objecten alsnog bij de burger terecht zal komen. Ook als de overheid met een bruidsschat zal komen, iets wat voorwaarde zal zijn bij overdracht aan een ideële organisatie, zullen de kosten veel hoger worden.

Verder kan de overheid een marktpartij niet dwingen om geld te stoppen in panden als ze dat niet willen. Een onderhoudsverplichting is volledig arbitrair, omdat de overheid in bijna alle gevallen niet handhaaft.

Heemschut verwacht dat de Minister de openbare verkoop gewoon door zal zetten. Maar Heemschut blijft ervoor ijveren dat de overheid met een visie komt wat wel en wat niet tot het nationaal erfgoed van Nederland behoort en daar ook de middelen voor vrij maakt om deze objecten in stand te houden. Het mag niet zo zijn dat het beheer en onderhoud van dit cultuurgoed, dat een algemeen (rijks-) belang vertegenwoordigt, aan derden wordt overgedragen.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook