> > Woonhuis IJburg door Marc Prosman Architecten

Woonhuis IJburg door Marc Prosman Architecten

03-04-2013 - Marc Prosman Architecten ontwierp een woonhuis met veel glas en hout in de Amsterdamse wijk IJburg.

Het woonhuis ligt op Rieteiland-Oost, aan de waterkant. Vrij uitzicht op het water is het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp. Marc Prosman Architecten ontwierp een sculpturaal volume in hout waarin grote openingen zijn gespaard voor het zicht op de omgeving.

De achterzijde bestaat geheel uit glazen puien, grenzend aan het terras op de begane grond en een balkon over de volle breedte op de verdieping. De puien worden subtiel omkaderd door dezelfde gevelstructuur in hout waardoor het volume een plastische uitstraling krijgt.

De entree is aan de voorzijde geaccentueerd door een omlijsting in beton. Naast de entree bevindt zich de keuken, de woonkamer aan de achterzijde is gericht naar het water. Het terras en de tuin zijn op het zuidoosten georiënteerd. Een van de zijgevels bestaat hoofdzakelijk uit glas, de horizontale glasstrook in de andere zijgevel is uitgevoerd in gematteerd glas dat binnen de achterzijde van de wandkast vormt. Hierdoor stroomt zacht en diffuus licht de woonkamer binnen. Doel van deze ontwerpkeuze is het creëren van privacy en beslotenheid voor de bewoners zonder met gesloten gevels te werken. Aan de voorzijde vallen de houten zonwerende luiken in gesloten stand weg in hetzelfde vlak van de gevel.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook