> > Vertoning film After the factory in Alkmaar

Vertoning film After the factory in Alkmaar

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-04-2013 - Het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) vertoont in samenwerking met Provadja woensdag 10 april de film After the factory.

Vanaf halverwege de twintigste eeuw verschoof de economische focus in Nederland van productie- naar kenniseconomie. Steeds meer Nederlandse bedrijven lieten de productie in het buitenland uitvoeren. Een van de gevolgen van deze verschuiving is dat de gebouwen waarin de productie plaatsvond leeg komen te staan. In heel Nederland worden industriële complexen door leegstand geteisterd. Deze gebouwen kunnen worden gesloopt, maar er kan ook een nieuwe bestemming voor worden gevonden. Zo blijken voormalige industriële complexen uitermate geschikt te zijn als bedrijfsruimtes. De ruimtes kunnen worden getransformeerd tot kantoorruimtes met flexibele werkplekken. Ook wordt er gezocht naar andere nieuwe invullingen in de vorm van woonruimtes.

De wereldeconomie is in crisis. Meer en meer bedrijven besteden hun productie uit aan landen in continenten zoals Azië. Voormalige industriesteden in Europa en Amerika, zoals Ohio, Mississippi (VS) en Lodz (Polen) worden achtergelaten. De economie en werkgelegenheid in Detroit was gebaseerd op de auto-industrie. Sinds de economische crisis en de sterke vermindering van de werkgelegenheid in de auto-industrie verlaten veel inwoners de stad op zoek naar werkgelegenheid elders. Het Poolse Lodz groeide sinds de negentiende eeuw door de ontwikkeling van de textielindustrie. Tot 1990 was de economie van de stad gebaseerd op de textielindustrie, maar na de val van het communisme in 1990 daalde de werkgelegenheid en moest de focus worden verschoven naar de kantorensector. Beide steden krimpen qua inwonertal en de werkloosheid stijgt enorm. Deze ontwikkelingen zorgen voor de vraag ‘Wat komt er na de fabriek?'.

‘After the Factory’ biedt een kans om te leren van de overgangen naar nieuwe leefsituaties in twee diametraal verschillende culturen. Verhalen van de burgers zijn inspirerend. Ideeën van leiders van de gemeenschap geven stof tot nadenken. Vrijzinnige ondernemers geven een nieuwe draai aan de traditionele concepten. Verandering is onvermijdelijk. Mensen in de steden Detroit en Lodz gaan noodgedwongen een nieuwe toekomst tegemoet. Transcontinentale dialogen geven de internationale gemeenschap handvatten om te leren van deze gevallen ‘reuzen’. Misschien zijn deze steden wel de voorbeelden voor de volgende generatie industriesteden.

De vertoning is in Provadja, Verdronkenoord 12, Alkmaar. De avond begint met een inleiding. Na de inleiding volgt om ca. 20:30 uur de documentaire After the Factory van regisseur Philip Lauri. De entree bedraagt € 6,50 per persoon (t/m 25 jaar € 5,00).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook